Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Prvá premiérka Talianska sa považuje za premiéra 

Giorgia Meloniová po volebnom víťazstve. Foto - TASR/AP
Giorgia Meloniová po volebnom víťazstve. Foto – TASR/AP

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

presne od 4. novembra až do konca tohto roka budú ženy s priemerným zárobkom na Slovensku pracovať „zadarmo“. Vyplýva to z toho, že rozdiel medzi príjmami mužov a žien dosiahol 17,9 percenta. Hoci v tejto oblasti nastalo zlepšenie, patríme medzi slabšie štáty EÚ: Slovensko je desiate najhoršie od konca.

Ide o dlhodobý štrukturálny problém, ktorý ešte prehĺbila pandémia, lebo zasiahla sektory, kde väčšinu pracovnej sily tvoria ženy.

Navyše pandémia ešte viac odhalila, koľko neplatenej práce ženy vykonávajú vo svojich domovoch, kde prakticky odslúžia druhú zmenu v podobe domácich prác, starostlivosti o deti, chorých a seniorov.

Hoci na rozdiel od predchádzajúcich generácií sa muži do domácich prác zapájajú viac, stále je to podstatne menej ako v prípade žien, od ktorých sa očakáva, že budú zvládať kariéru, materstvo aj domácnosť.

Súčasný model odmeňovania žien aj prerozdeľovania domácich prác, kde majú ženy menej času na seba, svoje záujmy, ďalšie vzdelávanie či udržiavanie sociálnych kontaktov nevyhnutných pre pracovný postup, ich dobehne ešte raz, a to v dôchodkovom veku v podobe nižších penzií a vyššej šance, že napríklad v prípade ovdovenia môžu skĺznuť do chudoby.

Stále sa tiež ukazuje, že ženy majú problém žiadať vyššie mzdy a automaticky sa od nich očakáva, že ak má napríklad ich zamestnávateľ problémy, zatnú zuby a nejako sa zariadia.

Na to, aby sa to zmenilo, by bolo potrebné, aby mali ženy advokátov a advokátky aj na najvyšších politických miestach.

Prípad talianskej premiérky Giorgie Meloniovej, o ktorej píšem nižšie, však ukazuje, že ani žena na čele vlády nemusí znamenať, že ostatným ženám bude lepšie. Prečítať si môžete aj o Putinovej propagandistke Simonianovej, o tom, ako sa dnes feministické Dánsko odporne správalo k inuitským dievčatám z Grónska, či o seriáli o tajomnom zmiznutí 15-ročného dievčaťa z Vatikánu.


Téma týždňa: Dobrý deň, pán premiér Meloniová

Nová šéfka talianskeho kabinetu Giorgia Meloniová často rozpráva o tom, ako ju v jej kariére posúvalo dopredu to, že ju muži podceňovali. Aj za starostku Ríma v roku 2016 kandidovala vo vysokom štádiu tehotenstva hlavne preto, lebo jej terajší koaličný partner Silvio Berlusconi sa vyjadril, že ženy sa na takú funkciu nehodia. Chcela ho presvedčiť o opaku.

Nemali by sme sa však mýliť a považovať ju za bojovníčku za ženské práva. Meloniová je síce feministka, ale len sama pre seba a vtedy, keď to dobre pôsobí v titulku niektorých médií či ženských magazínov.

Inak je za obmedzovanie reprodukčných práv, proti kvótam, proti právam menšín. Nehanbí sa za homofóbiu, antiimigračné názory ani za presadzovanie tradičnej rodiny ako jediného modelu spolužitia preferovaného štátom.

Historicky prvá žena na čele talianskej vlády dokonca nechce, aby ju oslovovali rodovo a gramaticky správne, teda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Pod slnkom Jany Shemesh

Vojna na Ukrajine

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie