Denník N

Lekárka: Pacienti s HIV si veľmi strážia svoje tajomstvo

Červená stužka je symbolom solidarity s ľuďmi nakazenými HIV alebo postihnutými chorobou AIDS. Foto - TASR
Červená stužka je symbolom solidarity s ľuďmi nakazenými HIV alebo postihnutými chorobou AIDS. Foto – TASR

Vo svojich pacientoch, ktorí sú HIV pozitívni, sa snaží budovať pocit, že nepatria na okraj spoločnosti a že si zaslúžia úctu a citlivý prístup ako všetci ostatní.

HIV pacienti dnes môžu viesť plnohodnotný život, v pracovnej i sociálnej oblasti, vraví MUDr. Mária Vachalíková, vedúca lekárka Centra pre liečbu HIV/AIDS pri infekčnom oddelení banskobystrickej fakultnej nemocnice.

Ako sa žije človeku s HIV?

Vidím tu dva základné aspekty. Po prvé, ako spoločnosť vníma ľudí s AIDS, a potom zdravotné hľadisko.

Čo sa týka spoločenského vnímania, napriek tomu, že žijeme v 21. storočí, ľudia s HIV infekciou to majú veľmi ťažké. Spoločnosť ich vo väčšine prípadov odsúdi a vylúči z kolektívu, ak sa o ich chorobe dozvie.

Preto si pacienti veľmi strážia svoje tajomstvo. Je pre nich komplikované zdôveriť sa. Aj medzi zdravotníckymi pracovníkmi sa neraz stretnú s odmietavým postojom.

Veľmi by som si priala, aby sa zmenil postoj spoločnosti. Vo svojich pacientoch sa snažím budovať pocit, že sú pacienti ako všetci ostatní, že je to choroba ako každá iná. Že v žiadnom prípade nepatria na okraj spoločnosti a že si zaslúžia úctu a citlivý prístup ako každý človek v našej spoločnosti.

Ako sú na tom HIV pacienti zo zdravotného hľadiska?

Ak pacient pravidelne užíva liečbu, je prakticky bez akýchkoľvek ťažkostí. Môže žiť plnohodnotný život, v pracovnej i sociálnej oblasti. Má jediné obmedzenie – mal by dodržiavať chránený sexuálny styk.

V prípade krvavého poranenia, napríklad pri autohavárii, je povinný informovať zdravotníckych pracovníkov záchrannej služby.

Čo si myslíte o nedávnom „coming-oute“ herca Charlieho Sheena?

Každý človek by sa mal správať zodpovedne. Sheen sa nesprával zodpovedne k sebe ani k svojmu okoliu. 

Aký je rozdiel medzi HIV a AIDS?

HIV infekcia je infekcia ľudským imunodeficientným vírusom. Vírus spôsobuje deštrukciu imunitného systému. V záverečnej fáze je imunitný systém taký zlikvidovaný, že sa organizmus nedokáže vyrovnať s bežnými infekciami, ktoré sa u zdravého človeka s dobrým imunitným systémom neprejavia.

AIDS je záverečná fáza HIV infekcie. Pokiaľ je pacient dobre liečený, do štádia AIDS nedospeje. Neuplatnia sa u neho oportúnne infekcie alebo nádorové ochorenia, alebo takzvaný „wasting syndrome“ – syndróm celkového chradnutia organizmu.

Tieto tri skupiny ochorení sú zodpovedné za to, že pacient, ktorý sa dostane do štádia AIDS, zomiera.

  • 1. december je Svetovým dňom boja proti AIDS.
  • Medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi nakazenými HIV alebo postihnutými chorobou AIDS je červená stužka.
  • V roku 2014 sme počet úmrtí na HIV vo svete znížili oproti roku 2004 o 42 percent. Vtedy chorobe podľahli až dva milióny ľudí, minulý rok to bolo 1,2 milióna.
  • V súčasnosti viac ako 11 miliónov ľudí v Afrike dostáva lieky na HIV. Pred 15 rokmi to bolo iba 11-tisíc. Je to tisícnásobný nárast.
  • V súčasnosti je na Zemi skoro 37 miliónov HIV pozitívnych ľudí.

Koľko času prejde od momentu nákazy HIV po prvé príznaky choroby?

Niekedy nemá pacient žiadne problémy po celé roky. To je pri tejto chorobe veľké riziko – človek si myslí, že je všetko v poriadku.

Aj prvé príznaky môžu prebiehať niekoľko mesiacov pod nepoznanou diagnózou. Pacient má napríklad opakujúce sa mykotické infekcie kože, opakujúce sa infekcie dýchacích ciest, hnačky, sem-tam chudnutie, zväčšené uzliny a iné problémy.

Ak si lekár nespomenie na túto diagnózu, alebo na to nemyslí, tak môže relatívne dlho trvať, kým sa zdiagnostikuje HIV infekcia a nasadí sa špecifická liečba.

V čom liečba spočíva?

Je to kombinovaná antiretrovírusová liečba. To znamená, že nejde iba o jednu účinnú látku; podľa platných smerníc sú to až tri účinné látky. Pôsobia na rôznych úrovniach – pri každej z nich ide o to, že blokujú enzýmy, ktoré spôsobujú prienik vírusu do hostiteľskej bunky, jej napadnutie a zlikvidovanie.

Liečba nezlikviduje vírus v organizme, len zablokuje jeho množenie. Aj tak sú výsledky liečby v súčasnej dobe fantastické.

Liečba je všade vo svete rovnaká?

Pokiaľ sa bavíme o vyspelých krajinách – patrí tam aj Slovensko –, liečba je rovnaká a podobne dostupná. Inak je to v Afrike a juhovýchodnej Ázii, kde sú pomery iné. Závisí to od ekonomickej situácie danej krajiny.

Koľko ľudí na Slovensku je HIV pozitívnych?

Podľa posledných štatistík je to okolo 770 pacientov. Ich počet pribúda. V dobe, keď je na trhu k dispozícii veľmi účinná antiretrovírusová liečba, klesá obozretnosť a zodpovedné správanie u rizikových skupín ľudí.

Ktoré to sú?

Predovšetkým gej komunita. V rozvinutých krajinách je v populácii gejov vírus pomerne rozšírený. V Afrike je vysoké percento ľudí, ktorí sa nakazili heterosexuálnym stykom.

Potom sú to narkomani. Ďalším spôsobom prenosu je takzvaný vertikálny prenos, čiže z matky na dieťa. Ohrozenou skupinou sú aj zdravotnícki pracovníci.

Čo transfúzia krvi? Je dnes bezpečná?

Nie 100-percentne. Stále tam existuje takzvanésérologické (imunologické) okno – obdobie od toho, keď sa pacient infikuje a má v sebe vírus, ale nevytvoril si ešte protilátky. Trvá to zhruba dva týždne až tri mesiace. V tom období je pacient negatívny, ale je nositeľom vírusu.

Pokiaľ by takú krv pacientovi podali, je možné, že sa nakazí krvnou transfúziou aj v súčasnosti. Stáva sa to, ale je to veľmi zriedkavé.

Dá sa tomuto riziku nejako vyhnúť?

Pri plánovanom chirurgickom zákroku existuje možnosť autotransfúzie. To znamená, že pacient si dá v dostatočnom predstihu odobrať vlastnú krv. Pri operácii ju použijú. Taký človek si je absolútne istý, že sa nenakazí. Platí to nielen na HIV infekciu, ale aj na iné infekcie, napríklad hepatitídu C alebo B.

Odporúčali by ste ľuďom, aby sa dali testovať, alebo ide o zbytočný luxus?

Nie je to prepych. Viete, v ambulancii som mala mnoho pacientov, ktorí sa vôbec nesprávali rizikovo. Rizikový bol partner. Mali dlhoročný vzťah, ktorý bol na jednej strane založený na láske, ale u partnera láska chýbala. Celé je to o zodpovednosti, k sebe a sexuálnemu partnerovi.

Hradí liečbu poisťovňa?

Áno, u nás je liečba plne hradená.

1. december je Svetový deň boja proti AIDS. Konajú sa u nás pri tej príležitosti nejaké akcie?

Problematikou sa zaoberám dvadsať rokov. Je smutné, že 1. december je jediný deň v roku, ktorý zopár médií využije na to, aby tému priblížili.

Vo všeobecnosti sú vedomosti spoločnosti v tejto problematike veľmi obmedzené. Neposúva sa ani náhľad spoločnosti na pacientov s touto infekciou.

Svetu sa s AIDS darí bojovať. Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie z minulého týždňa sme v roku 2014 znížili počet úmrtí na AIDS na 1,2 milióna. Oproti roku 2004 ide o pokles o 42 percent. Čím je to spôsobené?

Máme veľmi účinnú liečbu. Nepodarí sa nám zabrániť rozšíreniu infekcie, ale pokiaľ pacienti s infekciou dodržiavajú liečebný režim, liečia sa veľmi dobre.

UNAIDS má program 90 – 90 – 90. Do roku 2020 chce, aby 90 percent ľudí, ktorí sú infikovaní, si bolo choroby vedomých, 90 percent z nich vyhľadalo a dostalo liečbu a 90 percent z nich sa vyliečilo. Vidíte tento program reálne?

Nedokážem na to odpovedať, ale priala by som si to.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie