Denník N

Nový primátor Prešova: Od podpory progresívcov ma odhovárali, fotka so Šimečkom spôsobila šialenstvo

Nový prešovský primátor František Oľha. Foto - TASR
Nový prešovský primátor František Oľha. Foto – TASR

Podarilo sa nám vysvetliť ľuďom, že slušná pravicová politika sa dá robiť aj bez toho, aby mala v názve KDH, hovorí nový primátor Prešova František Oľha.

Komunálne voľby v Prešove priniesli prekvapenie, favorit prieskumov Pavel Hagyari sa nestal primátorom. Porazil ho František Oľha, kandidát s podporou pravicových strán, medzi nimi SaS, Progresívne Slovensko, Spolu či Dobrá voľba. Získal 37 percent hlasov (takmer 11-tisíc).

Oľha je pravičiar a konzervatívec, no s KDH sa nedohodol na podpore. Tvrdí, že kresťanskodemokratické hnutie v Prešove personálne upadá a negeneruje nové silné tváre. Namiesto toho Oľha prijal podporu Progresívneho Slovenska, ktoré mnohí v Prešove označovali za toxické.

Podľa Oľhu sa to nepotvrdilo a s predsedom Michalom Šimečkom má dobré vzťahy. Je však konzervatívec a tvrdí, že registrované partnerstvá ľudí rovnakého pohlavia by podporil len do určitej miery.

Prešov má podľa nového primátora podobný problém ako Bratislava, a to veľa obyvateľov, ktorí si v Prešove nezapísali trvalý pobyt. Na zmenu ich chce motivovať parkovacou politikou či MHD zadarmo.

Začiatkom októbra mal Pavel Hagyari pred vami veľký náskok. Ako je možné, že sa to otočilo?

Pavel Hagyari je majster sveta vo vyhrávaní prieskumov. Šestnásť rokov neprehral žiadny prieskum. Tretíkrát za posledných dvanásť rokov sa ukázalo, že v Prešove prieskumy nefungujú. Hagyari má v meste veľmi známe meno. Ešte pred mesiacom bolo dvadsať percent nerozhodnutých voličov. Myslím si, že práve oni hlasovali za nás, vďaka našej neúnavnej kampani.

Čo ich presvedčilo?

Emócia.

Emócia z vás či z Hagyariho?

Zo mňa. Nemyslím si, že ľuďom išlo iba o to, aby nevyhral Hagyari, to by sme mali menší náskok. Nemyslím si, že to bola voľba proti, ale bola to voľba za.

Pred kampaňou ste schudli 40 kíl, išli ste do toho kvôli voľbám?

Začalo sa to ešte pred dvomi rokmi,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Prešov

Progresívne Slovensko

Rozhovory

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie