Denník N

Varín, Sliač a Slovensko – mohlo byť horšie, ale to neznamená, že nie je zle

Komunálne a župné voľby 2022. Foto - TASR/AP
Komunálne a župné voľby 2022. Foto – TASR/AP

Voľby priniesli niekoľko povzbudivých správ, ale tam, kde išlo o hodnoty, dopadli katastrofálne.

Víkendové voľby dopadli lepšie, ako mohli. V župách zväčša vyhrávali umiernení kandidáti, extrémisti prepadli. Najmä v Banskobystrickom kraji si však uškodili vzájomným súbojom, čo skresľuje výsledný obraz. Spolu získali štvrtinu hlasov, dokonca o pár percent viac, ako dostal v roku 2017 Kotleba z ĽSNS.

Dobrou správou je aj prepad Smeru. Nielenže neuspela väčšina jeho poslancov (podobne ako v prípade iných parlamentných strán – Šeliga, Žitňanská, Grendel, Dostál), ktorí sa uchádzali o miesta v komunále, ale kým v roku 2018 samostatne získal 592 starostovských a primátorských kresiel, v sobotu menej ako 200. Zvyšok Ficovi väčšinou prebral Hlas Petra Pellegriniho.

Vynášať na základe toho ďalekosiahle závery vo vzťahu k parlamentným voľbám je však predčasné. Komunálne voľby sú špecifické. Mnohí formálne nezávislí kandidáti súťažia so skrytou podporou strán, čo reálny stav zahmlieva.

S istotou sa však dá povedať, že Pellegrinimu sa pomerne úspešne podarilo preniknúť aj do regiónov. Dokonca lepšie ako svojho času Ficovi, ktorého kandidáti na starostov a primátorov v roku 2002 zvíťazili len v 2,33 percentách obcí. Pellegrini mal teraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Komentáre

Teraz najčítanejšie