Denník N

Aliancia ukázala svoju silu v regiónoch, ale Komárno nedobyla

Predseda Aliancie Krisztián Forró. Foto - Facebook/Aliancia
Predseda Aliancie Krisztián Forró. Foto – Facebook/Aliancia

Zjednotená strana Maďarov išla prvýkrát do volieb. Výsledky Aliancie ukazujú, že napriek slabým číslam v prieskumoch má šancu na prežitie.

Župné a komunálne voľby na južnom Slovensku boli veľkou skúškou pre zjednotenú stranu maďarskej menšiny. Aliancia – Szövetség prvýkrát od svojho založenia v októbri 2021 kandidovala vo voľbách a pre prežitie strany bolo kľúčové, či dokáže demonštrovať svoju silu v regionálnych voľbách.

Maďarskí politici sa na tieto voľby pozerali ako na historickú šancu – prvýkrát medzi sebou nesúťažili SMK a Most a predsedovia samosprávnych krajov sa volia už iba v jednokolovej voľbe. Dvojkolová voľba výrazne znižovala šancu maďarských strán na vlastného župana, no ukázalo sa, že ani jednokolová voľba neznamená, že maďarskí kandidáti by mohli ľahko uspieť v súčasnom usporiadaní žúp.

Veľký úspech v župách

Župné voľby dopadli pre Alianciu pomerne úspešne. Jej kandidáti na župana v Trnave a Nitre dosiahli prekvapivo dobré výsledky a v župných zastupiteľstvách bude mať strana viac poslancov, ako mali SMK a Most spolu po voľbách v roku 2017, pričom Most bol vtedy ešte vládnou stranou.

V župných zastupiteľstvách bude mať Aliancia 54 samostatných poslancov – v roku 2017 získali samostatní kandidáti SMK 30 miest a Mosta 8 osem miest, je to teda výrazný nárast.

Aliancia bude mať zároveň najviac

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Slovensko

Teraz najčítanejšie