Denník N

Čo priniesli voľby na východe: Aféra okolo cintorína padlých vojakov starostovskú stoličku zmenila, alkohol za volantom nie

Záber z cintorína z obecnej webstránky zo septembra 2022. Foto - ladomirova.sk
Záber z cintorína z obecnej webstránky zo septembra 2022. Foto – ladomirova.sk

Starosta Ladomirovej po afére okolo cintorína padlých vojakov už ďalšiu šancu nedostal. V Michalovciach neuspel protikorupčný aktivista. Starostka Fekišoviec zostáva vo funkcii naďalej. Pozreli sme sa na niekoľko výsledkov komunálnych volieb na východnom Slovensku.

Starostom Ladomirovej vo svidníckom okrese už nebude Vladislav Cuper, ktorý čelil vyhrážkam pre údajné ničenie ruských hrobov v obci.

Rozruch okolo cintorína nastal v polovici septembra, keď ruská ambasáda napísala, že „hroby zosnulých hrdinov boli takmer zničené“. Starosta obce totiž na jar odstránil betónové obrubníky, ktoré sa podľa neho rozpadávali. K verzii ruskej polície, ktorú slovenská polícia označila za lživú, sa priklonil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

„Zo strany ruského veľvyslanca je veľmi netaktné, že takýmto spôsobom rozpútal mediálnu roztržku medzi občanmi,“ povedal Cuper.

Ruskú stranu na to upozornil bývalý starosta obce Ladislav Bojčík. Starostkou obce bude teraz jeho manželka. Oľga Bojčíková

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Slovensko

Teraz najčítanejšie