Denník N

Pellegrini sa už nedá obísť, aj keď hrá stále vypočítavú hru na dve strany

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vallo povedal nie, Lunter jasné áno – aj ostatní demokrati sa budú musieť rozhodnúť, či dokážu po parlamentných voľbách spolupracovať s Hlasom.

Sú to regionálne voľby, preto začnime lokálne. Ak by agresívni, nekultúrni a egocentrickí politici zažili na celom Slovensku rovnaký debakel ako v Bratislave, boli by sme modernou, ústretovou a prívetivou krajinou.

Voľby nedopadli zle v mnohých mestách a obciach, ale v Bratislave neuspeli fašisti, Smer ani Hlas a súčasne ani vulgárnosť Igora Matoviča a kšeftárske spôsoby rodiny Borisa Kollára. Naozaj to nie je iba o liberáloch proti konzervatívcom, ale platí, že uspeli demokrati, prozápadní a moderní politici odhodlaní spolupracovať.

Výnimočnosť situácie v Bratislave (a iste sa nájde aj mnoho ďalších takých miest či obcí) sa ukáže aj vtedy, ak použijeme test príčetnosti roku 2022: mesto zvolilo ľudí, ktorí boli v čase vrcholiaceho covidu na strane vedeckých argumentov. Ľudí, ktorí stoja na strane Ukrajiny po útoku Putinovho Ruska, a ľudí, ktorí prejavili ľudskosť po vraždách pred Teplárňou.

Lenže Slovensko nie je iba Bratislava.

V pestrosti výsledkov v obciach, mestách a župách sa ťažko robia zovšeobecnenia a poučenia pre celoštátnu politiku. Napriek tomu sa tri zistenia dajú pomenovať takmer s istotou:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

Komunálne a župné voľby 2022

Peter Pellegrini

Komentáre

Teraz najčítanejšie