Denník N

O Bidenovej sile môžu rozhodnúť tri štáty. Čo hovorí mapa pred voľbami do kongresu

Senátne voľby budú tento rok najnapínavejšie, takmer rovnakú šancu na víťazov majú obe strany.

Ak sa budúci utorok chystáte sledovať voľby do amerického kongresu, napínavý by mal byť najmä súboj v senáte.

Republikáni by podľa prieskumov mali získať väčšinu v snemovni reprezentantov, kde sa volí všetkých 435 kongresmanov. V súčasnosti ju držia demokrati.

Podľa analýzy portálu Fivethirtyeight, ktorý skúma prieskumy, má Republikánska strana 81-percentnú šancu, že získa väčšinu v snemovni. Voľby v polovici volebného obdobia prezidenta (midterm elections) sú často referendom o úradujúcom prezidentovi a bežne sa stáva, že strana, ktorá drží Biely dom, utrpí straty.

Oveľa tesnejšie však môžu byť voľby senátorov. Ak by okrem snemovne stratili demokrati aj senát, pre prezidenta Joe Bidena a jeho Demokratickú stranu by to znamenalo, že zvyšné dva roky funkčného obdobia by mali veľmi obmedzené možnosti niečo presadiť.

Čo hovorí volebná mapa

Vo federálnom Senáte Spojených štátov sedí sto senátorov, po dvoch z každého štátu. Cieľom je, aby mal každý štát bez ohľadu na svoju veľkosť rovnaký vplyv.

Senátori sa volia na šesť rokov, čo znamená, že každé dva roky sa vyberá zhruba tretina z celkového počtu. Tento rok je to 35 senátorov z 34 štátov, v Oklahome sa volia dvaja.

Dôležité je aj to, v ktorých štátoch sa v danom roku volí senátor.

Takzvaná volebná mapa tento rok praje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie