Denník N

Biden bez väčšiny a Trump späť v hre? Ako dopadnú americké voľby a čo to bude znamenať? (Otázky a odpovede)

Americké voľby budú do istej miery aj referendom o Bidenovi. Foto - TASR/AP
Americké voľby budú do istej miery aj referendom o Bidenovi. Foto – TASR/AP

V Spojených štátoch sa dnes uskutočnia kľúčové voľby do kongresu aj jednotlivých štátov. Tieto voľby v polovici volebného obdobia prezidenta budú do veľkej miery referendom o aktuálnom lídrovi Joeovi Bidenovi a jeho viceprezidentke Kamale Harrisovej.

V tomto texte sa dočítate:

  • ako voľby dopadnú a čo to bude znamenať;
  • ktoré súboje si treba všímať;
  • ktoré témy rozhodnú voľby;
  • ako voľby ovplyvnia vojnu na Ukrajine.

Prečo sú voľby dôležité?

Voľby, ktoré sa konajú v utorok 8. novembra, dramatickým spôsobom ovplyvnia podobu Spojených štátov na ďalšie roky. Američania si v nich budú vyberať viacerých lokálnych predstaviteľov vrátane miestnych šerifov a guvernérov, ale najväčšiu pozornosť pútajú voľby do kongresu.

Americký kongres pozostáva z dvoch komôr. V dolnej komore, ktorej sa hovorí aj snemovňa reprezentantov, sa volia zástupcovia len na dva roky. To znamená, že v utorok si americká verejnosť zvolí všetkých 435 členov snemovne. Zástupcovia hornej komory sa volia na šesť rokov, čiže o týždeň sa rozhodne o približne tretine senátorov.

Bez podpory kongresu má americký prezident výrazne limitované svoje možnosti. Demokrati majú aktuálne pod kontrolou obe komory, hoci v senáte majú najtesnejšiu možnú väčšinu.

Ak by však prišli len o jednu z komôr, pre Joea Bidena by bolo mimoriadne náročné presadzovať reformy v oblasti životného prostredia, infraštruktúry či migrácie. Utorkové voľby tak do veľkej miery ovplyvnia, ako budú vyzerať ďalšie dva roky Bidenovej vlády.


Ako voľby dopadnú?

Ešte pred pár mesiacmi sa zdalo, že republikáni jednoznačne zvíťazia minimálne v snemovni reprezentantov. V ostatných týždňoch aj vzhľadom na zrušenie federálneho práva na interrupcie a zlepšujúci sa stav ekonomiky demokrati chytili druhý dych, podľa všetkého im to však nebude stačiť.

V tejto chvíli sa ako najpravdepodobnejší scenár javí, že republikáni ovládnu snemovňu a demokrati si udržia senát.

Podľa portálu 538, ktorý pozorne sleduje predvolebné prieskumy, Republikánska strana zvíťazí v súboji o snemovňu na 81 percent. Kľúčové budú predovšetkým súboje v Iowe, Severnej Karolíne či Colorade. Republikánom podľa denníka Washington Post vychádza taktika označovať svojich demokratických súperov za „krajne ľavicových socialistov“, ktorí zrušia políciu.

Súboj o senát bude tesnejší, pretože republikáni v ňom obhajujú až 21 z 35 kresiel, ktoré sú v týchto voľbách v hre. Väčšina z nich je pritom v štátoch, v ktorých vyhral voľby Biden.

Zdá sa, že kľúčové budú tri štáty, a to Nevada, Georgia a Pensylvánia. Strana, ktorá získa dva z týchto troch štátov, by mala mať kontrolu nad celým senátom.

538 projektuje, že demokrati zvíťazia na 52 percent, situácia sa však v kľúčových súbojoch v posledných dňoch kampane môže zmeniť.


Čo to bude znamenať v praxi?

Ak by si demokrati udržali senát, no republikáni by dostali pod kontrolu snemovňu, výrazne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie