Denník N

Nedajte sa oklamať – stiahnite si zadarmo časopis Denníka N

Ako hovoriť s príbuznými či s kamarátmi, ktorí obhajujú Putina? Prečítajte si zadarmo magazín o hoaxoch a propagande v čase ruskej vojny na Ukrajine.

Bol koniec augusta 1939 a v poľských Gliwiciach sa spustila streľba. Útočníci boli oblečení v poľských uniformách a na zemi ležali obete v nemeckých uniformách. Na druhý deň vyhlásil Adolf Hitler Poľsku vojnu a začala sa druhá svetová.

Je to jeden z najhroznejších hoaxov moderných dejín. Nič nebolo tak, ako to vyzeralo a ako o tom hovoril Hitler: útočilo nemecké gestapo, iba sa prezliekli do poľských uniforiem. Obete priviezli z koncentračného tábora v Dachau, iba ich navliekli do nemeckých uniforiem. Poľsko nezaútočilo, to iba Hitler hľadal zámienku.

Hrôza je v tom, že dnes to nie je iba príbeh z polovice minulého storočia. Veľmi podobne prebieha vojna, ktorú na Ukrajine vedie Putinovo Rusko. Akurát klamstvá a dezinformácie sa šíria miliónkrát rýchlejšie a ľahšie, lebo máme internet a hlavne sociálne siete.

Už pol roka svet porovnáva Putina s Hitlerom. Historici sa sporia, či Putinov režim je fašistický alebo nie. Bez ohľadu na to je jasné, že hrôza vojny, ktorú vyvolali, rovnaká je.

Je dôležité, aby sme sa nestratili v klamstvách, ktoré na nás pália tak intenzívne ako rakety na Ukrajinu. Ešte pred pár rokmi to bolo jednoduché. Všetci vedeli, kto sú fašisti a kto proti nim bojoval a bojuje. Dnes sa to celé zamotalo. Asi tak ako sa z hákového kríža stalo iba jedno jeho rameno v tvare písmena Z.

Už dávno pred Putinovou vojnou sme začali systematicky odhaľovať klamstvá a dezinformácie, ktoré sa šíria na internete. Kolega Vlado Šnídl to robí na plný úväzok a stal sa jedným z najpodkutejších odborníkov na túto tému na Slovensku.

Po začiatku vojny sa situácia ešte vyostrila. Tu ide už naozaj o život. Už sa nedá tváriť, že ide o vec názoru alebo iba omyl menej informovaných, ktorí naletia. Tu sa končia priateľstvá a trhajú sa rodiny. Kto šíri hoaxy o vojne, kto tlieska Putinovi, ten sa stáva jej súčasťou a pred tým sa nedá utiecť.

Aj preto sme urobili o krok viac ako iba to, že by sme na klamstvá a dezinformácie upozorňovali. Ponúkame rady odborníkov, ako môže každý z nás proti lžiam bojovať. Ako sa rozprávať s niekým, kto naletel a šíri zlo.

V Gliwiciach sa Hitler pokúsil oklamať celý svet, aby mohol začať veľkú vojnu. Dnes vieme, že to bol podvod. Ak si však myslíme, že ľudia už znovu nenaletia, posledný polrok je dôkazom, že to je omyl.

Preto sme sa pokúsili vytvoriť tento magazín. Verím, že našim čitateľom a zvlášť študentom a učiteľom pomôže lepšie zvládať útoky Putinových vojakov. Lebo tí, čo šíria jeho klamstvá, nimi vedome či nevedomky sú.

Príjemné čítanie,

Matúš Kostolný
šéfredaktor

Časopis si teraz môžete stiahnuť a prečítať zadarmo:

Príručka vyšla v sérii vzdelávacích publikácií pre školy. Denník N už vydal napríklad aj príručku o konšpiráciách, kritickom myslení, fungovaní médií, vojnovom slovenskom štáte, finančnej gramotnosti či klimatickej zmene. Zoznam všetkých príručiek Denníka N.

[Pochopiť fenomén konšpiračných teórií znamená spoznať ich mechanizmus. Objednajte si knihu Falšovaná pravda z knižnej edície Denníka N.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie