Denník N

Vývoj bojov (249. deň): Ukrajinci v Sevastopole podnikli útok, ktorý sa asi dostane do dejín vojenstva

Fregata Admirál Makarov v podobe z roku 2018. Aj ona bola jedným z cieľov útoku. Foto - Wikipedia
Fregata Admirál Makarov v podobe z roku 2018. Aj ona bola jedným z cieľov útoku. Foto – Wikipedia

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Vojna dronov má novú podobu.
  • Rusi zaútočili na novom mieste, potrebujú ďalšiu železnicu.
  • Ruskí záložníci prichádzajú na front so starými zbraňami v zlom stave.
  • Mapa dňa – okolie Donecka.
  • Vtip dňa: nová bizarnosť v ruských médiách – žid a ateista súhlasia s moslimom, že Rusko na Ukrajine vedie džihád proti celému Západu. 
  • Videá dňa: ako sa z odmínovacieho zariadenia stala ničivá zbraň; ako fungujú moderné vozidlá MRAP – pod Mastiffom z Británie vybuchla mína, ale posádke sa nič nestalo; Remarque pri Bachmute; ľudia vo vojne nezomierajú len v boji, ale aj pre chyby svojich kolegov – ruský transportér sa pri úteku pred bombardovaním prevráti.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 30. októbra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Vojna dronov má novú podobu. Ani viac ako dva dni po víkendových udalostiach v Sevastopole nie je známy presný priebeh ukrajinského útoku a škody, ktoré utrpela ruská Čiernomorská flotila. Oficiálne hlásenia Kremľa ich bagatelizujú, ale ťažké mraky čierneho dymu nad prístavom skôr naznačujú viac než len ľahké poškodenie jednej mínolovky, ako znie verzia ruského ministerstva obrany.

Hoci ďalej pokračujú ruské útoky proti ukrajinskej infraštruktúre i pozemné boje na viacerých miestach (vrátane postupného ukrajinského postupu na Svatove), práve udalosti v prístavisku ruskej flotily sú udalosťou uplynulých dní. Dôvodom nie je len význam cieľa a bezprostredné politické dôsledky, ale najmä spôsob uskutočnenia útoku.

Kým prejdeme k vojenskej stránke veci, dostanú veľmi stručne prednosť politické súvislosti. Ukrajinci zaútočili na ruské loďstvo, na čo Moskva zareagovala oznámením, že ide o porušenie dohody umožňujúcej dodávky ukrajinského obilia do sveta. Samozrejme, že ide o veľmi chabú zámienku. Presne tá Čiernomorská flotila totiž neustále pomocou striel s plochou dráhou letu bombarduje Ukrajinu. Z akéhokoľvek pohľadu je teda legitímnym a dobre vybraným cieľom. Predstava, že my vám umožníme vyvážať obilie a vy nám za odmenu dovolíte beztrestne vás ďalej bombardovať, sa môže zrodiť len v hlave kremeľských propagandistov.

Aký bol priebeh útoku. Začiatkom septembra more vyplavilo na pobreží Krymu záhadné plavidlo. Nikto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie