Denník N

Riešenia energetickej krízy poznáme

Autor je poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska

Energetická kríza a inflácia. Dve kľúčové témy dneška. Navzájom prepojené. Vysoké ceny energií sú hlavným ťahúňom inflácie. Napriek tomu akoby sa zo slovenskej diskusie o týchto problémoch vytrácalo ich kľúčové riešenie. Zelené zdroje energie a energetická efektívnosť. Bez nich totiž infláciu ani energetickú krízu nevyriešime. Na Slovensku sú však vládami vnímané nie ako príležitosť pre krajinu a ľudí, ale otravná, Bruselom diktovaná povinná jazda. A tak to aj vyzerá.

V súčasnosti sa vláda rada skrýva za tvrdenie, že čelí krízam, ktoré ostatné vlády riešiť nemuseli. Pandémia, inflácia, energetická kríza a hroziaci príchod ekonomickej krízy sú nespochybniteľnými faktmi. No rovnako nespochybniteľná je bezradnosť, neschopnosť pristúpiť k riešeniam koncepčne. Predovšetkým však nemôžeme hasiť len následky, ale musíme riešiť aj príčinu súčasnej situácie.

Nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe panuje pocit úľavy z naplnených zásobníkov plynu. Najbližšia zima vzbudzuje menej obáv. To je, samozrejme, dobrá správa. Zlá správa však je, že prídu aj ďalšie zimy. Predstava, že sa všetko zázrakom vráti do pôvodných koľají, je mylná. A čo je ešte horšie – je aj nebezpečná. Z diskusie sa totiž absolútne vytratila téma energetickej efektívnosti a zelených zdrojov, pričom práve ony sú skutočným a trvalým riešením.

Je načase dať si dole ružové okuliare obhajcov fosílneho plynu. Dvadsaťročná hrozba, že Rusko použije plyn ako zbraň, sa naplnila. Bolo by nesmiernou geopolitickou naivitou myslieť si, že je dobré závisieť od mimoeurópskych dodávateľov fosílnych palív, najmä ak sú to autoritárske alebo totalitné režimy. A to nespomínam klimatickú krízu, ktorá sa dá vyriešiť len koncom využívania fosílnych palív.

Práve vysoké ceny plynu sú súčasne podľa centrálnych bankárov a ekonomických expertov hlavnou príčinou inflácie v Európe. A peniaze, ktoré za drahý plyn a elektrinu platíme, či už priamo, alebo v cenách výrobkov a služieb, často končia mimo Slovenska a Únie. Nielen v Rusku, ale aj u ďalších dodávateľov.

Vysoká škola ekonomická v Prahe nedávno zverejnila štúdiu, ktorú by žiadna vláda, ktorá berie bej s infláciou vážne, nemala ignorovať. Ekonómovia sa pozreli na aktuálny vzťah medzi energiou a infláciou. Výsledky stoja za pozornosť. Už samotné zloženie energetického mixu má podľa autorov väčší vplyv na ceny, než sme si doteraz mysleli.

Presnejšie, čím vyššie zastúpenie majú zelené energie a čím je vyššia energetická efektívnosť na jednotku HDP, tým nižšia je úroveň inflácie. Záver štúdie je jednoznačný, zvyšovať podiel zelených zdrojov by malo byť jedným z hlavných opatrení proti vysokej inflácii, o klimatickej kríze ani nehovoriac. Táto štúdia, samozrejme, nie je jedinou prácou poukazujúcou na zelené energie ako riešenie inflácie a energetickej krízy súčasne.

Ak sa nám nepáčia štúdie expertov a expertiek, môžeme sa bližšie pozrieť na podnikateľský sektor. Práve ten má existenčný záujem nachádzať ekonomicky najvýhodnejšie riešenia. Pretože na rozdiel od štátu fabrika v prípade zlých rozhodnutí prežiť nemusí. Dnes aj slovenské podniky vo veľkom siahajú po zelených zdrojoch a ďalšom znižovaní energetickej náročnosti. Pretože im nič iné neostáva.

A teraz sa oblúkom vráťme späť k slovenskej vláde. Neznášam klišé, no tentoraz neodolám. Kríza je príležitosť. Práve počas kataklizmy sa často darí prijať skutočné riešenia. Za dobrého počasia skrátka chýba motivácia. Hegerov kabinet sa aktuálne zmohol na jediné. Dotovať spotrebu. Rozumiem, že v tejto chvíli by k tomuto kroku zrejme pristúpila každá vláda. Lenže je to opäť krátkodobá reakcia na štrukturálny problém. Či, ľudovo povedané, snaha leukoplastom opraviť prasklinu na priehrade. Načas to vydrží, ale problém sa nestratí. A ten veľký leukoplast stojí veľa peňazí, ktoré nie sú investíciou, ale iba prejedaním. Pri hrozbe hladomoru však treba nielen kúpiť jedlo, ale aj zasadiť budúcu úrodu.

Toto v PS presadzujeme pri klimaticko-energetickej politike už dlho. Odstráňte prekážky, podporte investície a inovácie v zelených energiách a efektívnosti. Množstvo podnikov aj domácností stále nedokáže pripojiť svoju už postavenú fotovoltiku do siete, aj keď ju chcú využívať iba pre vlastnú spotrebu. Energetické spoločenstvá, kde by sa ľudia spojili, aby si vyrábali energiu, nie je prakticky možné zrealizovať. A výpočet môže ísť ďalej. Veľa z toho od Slovenska vyžaduje legislatíva, ktorú sme schválili v europarlamente, ale vláda ju zatiaľ poriadne nezaviedla do praxe, aj keď už dávno mala. Riešeniu energetickej krízy a inflácie sa stále hádžu pod nohy byrokratické polená.

Súčasne nemyslíme na zraniteľných. Pri povinnej jazde verejnej podpory zelenej energie pre domácnosti z eurofondov si ju môžu dovoliť využiť nízkopríjmové skupiny, ktoré majú menej ako štyri zdravé deti. Pretože nie sú pre štát „socioekonomická skupina so zvýhodnenou mierou podpory“. Ale ak máte štyri deti a veľa peňazí, tak dostanete uhradených 95 percent nákladov na obnovu rodinnej vilky. Tak je totiž nastavená výzva z Fondu obnovy a odolnosti.

Peňazí na pomoc sociálne slabším pritom môžeme využiť viac. Nielen žiadať presunutie časti nevyčerpaných eurofondov, čo takisto nerobíme. Máme tu nevyčerpanú miliardu eur za predaj emisných kvót, ktorá leží na účte envirofondu. Jej použitie na pomoc domácnostiam, najmä nízkopríjmovým, pri využití zelenej energie či zateplení by nielen pomohlo ľuďom s cenami energií, ale aj vytvorilo nové pracovné miesta. Najlepšie na tom je, že peniaze, ktoré by občania museli posielať mimo Slovenska za fosílny plyn, by zostali v ich peňaženkách. Každý mesiac, nielen jednorazovo ako šek od vlády.

Pomohli by sme ľuďom, firmám, Slovensku, svojej bezpečnosti, ale aj planéte. A to, myslím, stojí za to.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie