Denník N

Z tigra sa nestane vegetarián. Prečo Babiš kandiduje za prezidenta a má vôbec šancu?

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Českí komentátori hodnotia Babišovu pozíciu dva a pol mesiaca pred prezidentskými voľbami.

Keď Andrej Babiš minulý rok prehral voľby do poslaneckej snemovne, politológovia predpovedali jeho kandidatúru na Pražský hrad.

Od mája Babiš brázdil české mestá a dediny vo svojom karavane, no jeho kandidatúra zostávala stále otvorená. Predpovede politológov nakoniec naplnil v nedeľu večer, keď v krátkom výstupe v televízii Nova záujem o post potvrdil: „Nakoniec som sa rozhodol ísť do toho.“

Hoci mu prieskumy, najmä v druhom kole, veľmi neprajú, do volieb stále zostáva dva a pol mesiaca a o víťazovi môže rozhodnúť viacero faktorov.

Predátor v biznise aj politike

Babišovými najväčšími súpermi sú generál Petr Pavel, bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová a senátor Pavel Fischer.

Podľa prieskumu agentúry STEM/MARK by Andrej Babiš prehral v druhom kole nielen s nimi, ale aj s ktorýmkoľvek iným kandidátom. Podobné výsledky ukazuje aj prieskum agentúry Ipsos. 

Práve možný úspech v druhom kole volieb považovali komentátori a politológovia za kľúčový faktor, či sa Babiš rozhodne kandidovať na post prezidenta alebo nie. Ak by Andrej Babiš voľby vyhral, museli by byť zastavené všetky jeho obvinenia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie