Denník N

Začína sa Mesiac fotografie: uvidíte portréty slávnych hviezd, vojnou zničenú Ukrajinu aj to, ako vyzerá dospievanie v Bulharsku

David Bowie, 1997. Foto - Antonín Kratochvíl
David Bowie, 1997. Foto – Antonín Kratochvíl

Ja sa len snažím nájsť svetlo. Chceš ísť so mnou? spýtal sa Antonín Kratochvíl Davida Bowieho v newyorskej štvrti Meatpacking District a vznikla z toho ikonická séria. Oddnes ju uvidíte v Bratislave.

Cestu, ktorou sa dostane von spoza železnej opony, mal vraj nakreslenú na kuse toaletného papiera a posledné, čo v rodnom Československu urobil, bolo, že si poriadne odpľul. Dôvodov mal veľa, najmä však jeden: komunistov. Tí totiž rodinu Antonína Kratochvíla nešetrili ani trochu.

Keď sa dostal na Západ, mal presne dvadsať. Bolo to v šesťdesiatom siedmom. Zahodil doklady, opakovane sa dostal do väzenia a v africkom Čade, kam sa dostal pod nátlakom ako člen francúzskych cudzineckých légií, len šťastím prežil, keď auto nabehlo na mínu.

Ale to bol vlastne iba začiatok. Začiatok príbehu Antonína Kratochvíla, ktorý sa stal jedným z najlepších fotografov na svete.

V tieto dni ho môžete stretnúť v Bratislave, lebo je jedným z hlavných hostí festivalu Mesiac fotografie, ktorý sa práve začína.

Kniha, ktorú Antonín Kratochvíl uvedie na Mesiaci fotografie.

Z Hollywoodu do vojny

Kto trochu pozná prácu Antonína Kratochvíla, musí vedieť, že výstava pod jeho menom môže mať naozaj rôzne podoby.

Keď sa mu po peripetiách v Európe so štatútom nelegálneho migranta podarilo v Holandsku získať politický azyl, začal študovať fotografiu. O dva roky neskôr už letel do Los Angeles. Začínal ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie