Denník N

Vyššia únava je v týchto dňoch normálna. Riešenie môže byť triviálne, ak nezaberie, treba ísť k lekárovi

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

pre mnohých ľudí sa jesenné počasie, ako aj posun času spája so zvýšenou únavou a odborníci potvrdzujú, že nemusí ísť len o subjektívny pocit. Zmena ročného obdobia a zmena času totiž môžu súvisieť s poklesom energie.

Možnou príčinou je diagnóza, ktorú medicína pozná pod označením sezónna afektívna porucha, prejavuje sa hlavne na jeseň a v zime a sprevádza ju silná únava, spavosť a stavy depresie. Podľa štatistík zo Spojených štátov sa s problémom každý rok stretne približne päť percent dospelej populácie.

Problém permanentnej únavy sa môže týkať aj aktívnych ľudí a špecializovaný bežecký portál Runner’s World sa preto rozprával s odborníkmi o tom, ako nadmernú únavu odbúrať, ktoré každodenné návyky sa oplatí zmeniť, a aj o tom, kedy je už namieste návšteva lekára.

Riešenie môže byť triviálne a problém odstráni kvalitnejšia spánková hygiena, za sústavnou únavou sa však môžu skrývať aj oveľa vážnejšie zdravotné komplikácie. Napríklad autoimunitné ochorenie či problémy so štítnou žľazou.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Ak sa ráno po prebudení cítime unavení, je to normálne. Ide o jav, ktorý sa označuje za spánkovú zotrvačnosť, a okrem iného zapríčiňuje to, že telo a mozog potrebujú určitý čas na úplné prebudenie.

„Len málo ľudí sa cíti fantasticky, keď sa zobudí,“ potvrdzuje v rozhovore pre Runner’s World Scott Kutscher, neurológ a špecialista na spánok zo Stanfordskej univerzity. Spánková zotrvačnosť u väčšiny ľudí trvá od 30 do 60 minút, potom sa telo úplne prebudí. Problémom však je, keď únava neodchádza ani niekoľko hodín po prebudení.

Príčinou môže byť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie