Denník N

Slafkovský si v osemnástich trúfol riadiť presilovku. V súbojoch sa musí viac chrániť, lebo ho zrania

Takto Slafkovský v druhej tretine podrazil centra Minnesoty Stevena Fogartyho. Foto - TASR/AP
Takto Slafkovský v druhej tretine podrazil centra Minnesoty Stevena Fogartyho. Foto – TASR/AP

Montreal v noci prehral v Minnesote 1:4. V závere zápasu sa strhla bitka po zákroku Marca Rossiho na Juraja Slafkovského. Zastali sa ho traja spoluhráči – Chris Wideman, Jake Evans v pästnom súboji (napriek tomu, že mal v minulosti otras mozgu) a takisto Slafkovského kamarát Arber Xhekaj.

Hoci je Xhekaj obranca, počas oslabenia vykorčuľoval na pozíciu útočníka, aby naháňal na ľade Rossiho. Bol pripravený aj zhodiť rukavice, ale nakoniec sa k Rossimu aj vďaka rozhodcom nedostal. Je sympatické, že sa Slafkovského spoluhráči zastali, ale celé napätie odštartovala jeho neopatrnosť.

Hoci po zákroku zostal chvíľu ležať na ľade, po zápase potvrdil, že je v poriadku.

Celkovo má Slafkovský za sebou zápas, v ktorom nehral tak dobre ako proti St. Louis, ale bolo ho často vidieť. Narátali sme mu šesť zaujímavých momentov – pozitívnych aj negatívnych. Všetky si prejdeme.

Päťmiliónoví hráči na tribúne, Slafkovský na ľade

Slafkovský strelil v dvoch predošlých zápasoch dva góly. Kto dúfal, že ho tréner Martin St. Louis vďaka tomu zaradí do vyššieho útoku, zostal sklamaný. Kanadský novinár Eric Engels zo Sportsnetu to v podcaste Tonyho Marinara okomentoval nasledovne: „Rozprávame sa o 18-ročnej draftovej jednotke, ktorá hrá v meste, kde je obrovský tlak. Preto mu dávajú len malé kúsky, kým dokáže požuť viac.“

Keď hrá Slafkovský vo štvrtom útoku, ešte to neznamená, že mu tréner nedôveruje. Montreal má totiž momentálne zdravých až pätnásť útočníkov, preto musia byť traja vždy náhradníkmi na tribúne. Teraz nimi boli spolu s Michaelom Pezzettom dvaja skúsení hráči, ktorí zarábajú po päť miliónov ročne – Mike Hoffman a Jevgenij Dadonov.

Slafkovský pred nimi dostal prednosť a v štvrtom útoku nastúpil s Jakom Evansom a Remom Pitlickom. Pred zápasom ho veľmi potešilo, že sa opäť dostal do druhej presilovkovej formácie.

„Milujem, keď hrám v presilovke. Keď sa dozviem, že v nej budem, cítim sa počas poobedňajšieho spánku ešte lepšie. Pre hráča je veľká pomoc, keď vie, že bude v presilovke a dostane priestor na ľade,“ hovoril pred zápasom.

Napokon strávil v presilovke len 49 sekúnd zo svojho celkového času 12 minút a 25 sekúnd. Minnesota totiž spravila len dva dvojminútové fauly a väčšinu času bola na ľade prvá presilovková formácia.

Práve tých 49 sekúnd však bolo zásadných. Veľa mladých hráčov by sa snažilo najmä nič nepokaziť, aby sa v presilovke udržali aj nabudúce.

Slafkovský? Začal tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie