Denník N

Nechce, aby ho spájali s Putinovým fašistickým režimom. Ruské občianstvo zahodil ďalší miliardár

Zľava doprava: Tiňkov, Storonskij, Milner, Turlov a Vardaňan. Fotokoláž - Wikimedia, Tomáš Benedikovič
Zľava doprava: Tiňkov, Storonskij, Milner, Turlov a Vardaňan. Fotokoláž – Wikimedia, Tomáš Benedikovič

Oleg Tiňkov je už piatym ruským biznismenom, ktorý sa vzdal ruského pasu. Môže to však niečo zmeniť? Ruský politológ Andrej Kolesnikov je presvedčený, že Putina nemá kto zastaviť.

„Po tom, čo Rusko napadlo Ukrajinu a začalo zabíjať nevinných, som sa rozhodol zahodiť ruské občianstvo. Nemôžem byť spájaný s Putinovým fašistickým režimom,“ napísal v nahnevanom statuse na Instagrame ruský miliardár Oleg Tiňkov (54).

Jeho meno je veľmi dobre známe aj na Slovensku, pretože v ním podporovanom cyklistickom tíme kedysi jazdieval aj Peter Sagan.

Tiňkov zaútočil aj na banku, ktorá nesie jeho meno Tinkoff a ktorej sa tento rok musel vzdať za značne nevýhodnú cenu. „Nenávidím, keď moju značku alebo meno spájajú s bankou, ktorá kolaboruje s vrahmi a krvou. Tinkoff Bank musí zmeniť svoje meno,“ dodal miliardár, ktorému vojna dramaticky zmenila osobný život a radikálne zmenšila hodnotu majetku.

Môže to niečo zmeniť?

Na Instagrame Tiňkov zverejnil aj dokument, ktorým sa vzdáva svojho pasu.

„Je pre mňa hanbou, aby som mal naďalej tento pas. Dúfam, že ďalší prominentní ruskí biznismeni ma budú nasledovať, aby to oslabilo Putinov režim a jeho ekonomiku, a nakoniec ho to porazí. Nenávidím Putinovo Rusko, ale milujem všetkých Rusov, ktorí sú jasne proti tejto šialenej vojne!“

Tiňkov verí, že jeho krok budú nasledovať ďalší, môže to však nejako zatriasť Putinovým režimom?

Tiňkov, ktorého majetok odhaduje Forbes na vyše 600 miliónov dolárov, je už piatym ruským bohatým Rusom, ktorý sa rozhodol, že sa pre nevyprovokovanú vojnu proti Ukrajine zbaví ruského pasu a ostáva občanom Cypru.

„Putinovi na tom absolútne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie