Denník N

Trénerský filozof bráni utečencov a kritizuje moderný futbal. Malý Freiburg sa vďaka nemu dostal medzi najlepších

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

„Som iba normálny chlap. Nemám tetovanie ani piercing,“ povedal Christian Streich na tlačovej konferencii, keď ho bundesligový Freiburg SC v polovici sezóny 2010/2011 predstavoval ako nového trénera. Streich bol lokálnym trénerom, ktorý dovtedy viedol v klube mládež. Hovoril, že zostane, dokedy bude môcť byť, kým tu je.

Na konci roka uplynie jedenásť rokov od jeho príchodu na lavičku Freiburgu. V top 5 európskych ligách zostal v jednom tíme dlhšie iba Diego Simeone (Atlético Madrid), a to len o presne šesť dní.

Streich sa v nemeckom futbale stal kultovou postavou. Je totiž za rýchlym vzostupom Freiburgu, ktorý sa zo zostupovej zóny – a aj jednom vypadnutí na rok do druhej ligy – dostal medzi najlepšie tímy v Nemecku.

Freiburg teraz hrá v Európskej lige, kde vyhral G-skupinu, a v bundeslige je na tretej priečke, hoci má menej peňazí ako iné popredné kluby. Streich si získal obdiv, a to nielen vďaka futbalovým úspechom, ale aj vďaka svojim vyjadreniam.

New York Times o ňom písalo ako o „filozofovi zo Schwarzwaldu“ a „neoficiálnom sociálnom cítení nemeckého futbalu“. Po zápasoch oslavuje s fanúšikmi, na tréningy aj domáce zápasy jazdí zo svojho domu na bicykli a rozpráva aj o utečeneckej kríze.

Byť doma je privilégium

RB Lipsko a Hoffenheim majú bohatých vlastníkov, Bayer Leverkusen a Wolfsburg sa dlhodobo môžu spoľahnúť na podporu medzinárodných koncernov. Freiburg však úspech dosiahol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie