Denník N

Z Prešova sa vrátil na Ukrajinu, hokejista Ljaľka zažíva nálety počas zápasov: Ovečkin stojí vedľa skutočného teroristu

Jeden z najlepších ukrajinských hokejistov je fanúšikom slovenskej extraligy známy z minuloročného pôsobenia v tíme HC Grotto Prešov, kde v 27 zápasoch dosiahol 11 bodov (5+6).

Po riadnom ukončení sezóny na Slovensku sa na rozdiel od mnohých hráčov rozhodol vrátiť späť do svojej vojnou zmietanej domoviny a prijať angažmán v jedinom ukrajinskom klube, ktorý sa v aktuálnej sezóne predstaví aj na medzinárodnej scéne.

„Túto sezónu som išiel do tímu HK Kremenčuk, pretože to je jediný klub, ktorý bude reprezentovať krajinu na európskej scéne, konkrétne v Kontinentálnom pohári,“ hovorí Vitalij Ljaľka (26).

V rozhovore hovorí aj o:

  • dôvodoch jeho návratu na rodnú Ukrajinu,
  • svojej každodennej tréningovej príprave počas vojnového stavu v krajine či
  • o vzťahu Alexandra Ovečkina s Vladimirom Putinom.

Novú sezónu ste odštartovali v rodnej Ukrajine. Prečo ste sa rozhodli vrátiť? 

Áno, som späť doma. Viete, keď sa to všetko začalo, bol som ďaleko od domova a veľmi som sa obával o bezpečnosť svojej rodiny. Hneď, ako som prišiel domov, cítil som sa pokojnejšie a lepšie – aj napriek neustálym náletom a raketovým útokom. Tu je moja duša pokojná, pretože som vo svojej rodnej zemi a spolu so všetkými prežívam túto vojnu. Čo sa týka športu, myslím si, že dnes sa tvorí skutočná história hokeja v našej krajine. Dúfam, že o 50 či 100 rokov si nás ako športovcov budú pamätať, v akých podmienkach sme milovali svoj šport, a bude to motivácia pre mladých ľudí, ktorí by sa jedného dňa mali ocitnúť na popredných priečkach vo svetovom športe.

Ukrajinská najvyššia hokejová súťaž sa napriek neistej situácii v krajine pomaly rozbieha. Ako zatiaľ funguje? 

Dnes máme plnohodnotné majstrovstvá Ukrajiny. Máme veľký nedostatok hráčov, veľa hokejistov odišlo do zahraničia. Čo sa týka nuáns, vyzerá to takto: predstavte si arénu, kde sa koná majstrovský zápas, a uprostred zápasu sa začne nálet, čo znamená, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie