Denník N

S kratomom šlo všetko lepšie, odvykanie potom bolo brutálne. Mladí Česi opisujú nebezpečenstvo návykovej látky

Foto - Marie Dámková/Deník N
Foto – Marie Dámková/Deník N

Dvadsaťštyriročný študent strojníckej fakulty Jiří Maršálek začal brať kratom už pred niekoľkými rokmi. Zrazu ho všetko začalo baviť omnoho viac než predtým. Išla mu lepšie škola, medzi kamarátmi bol komunikatívnejší.

„Najskôr som si dával kratom občas, keď som šiel do školy, pri učení, aby som zvýšil svoju sústredenosť. Alebo keď som sa šiel baviť s ľuďmi, cítil som sa sebavedomejšie. Postupne som ho začal brať pri čomkoľvek, čo som robil. Pripadalo mi to tak, že s kratomom mi šlo všetko lepšie,“ hovorí.

Ibaže postupne si od látky vypestoval závislosť. Postupne dávky zvyšoval, čo ho však začalo skôr uspávať. „Po čase som potom bez kratomu už pomaly nedokázal vyliezť z postele. V jednej chvíli som si povedal, že to už asi nie je úplne bezpečné. Tak som sa rozhodol s tým skončiť, ale bolo to dosť brutálne. Mal som dosť veľké abstinenčné príznaky, snažil som sa prestať niekoľkokrát, úplne sa mi to však podarilo až na tretí pokus,“ priznáva Jiří, ktorý vysadil kratom na konci tohtoročného mája.

Sám považuje kratom za tvrdú drogu, ktorá spôsobuje veľkú závislosť. „Prvé dva dni abstinencie to bolo celkom v pohode, ale tretí deň sa to začalo. Stále ma zalieval studený pot, napríklad každú minútu, taký ten pocit, ako keď prejde mráz po celom tele. Trvalo to až dva týždne. Ráno som sa zobudil a už som bol spotený, počas dňa sa mi potom striedali návaly tepla a zimy.“ Podobné abstinenčné príznaky sa pritom prejavujú aj pri odvykaní od opiátov.

V Česku voľne prístupná návyková látka

Zelený prášok užívajú ľudia najčastejšie vo forme čaju, ale lisuje sa aj do tabliet a toboliek. Vyrába sa z usušených listov s obsahom látky mitragynín, ktorá pôsobí na rovnaké centrum v mozgu ako opiáty. Kratom je pritom v Česku bez akéhokoľvek obmedzenia dostupný na internete, v automatoch alebo v bežných predajniach malých potravín. Predaj navyše nie je nijako obmedzený vekom, kúpiť si ho môžu aj deti.

Rozšírené užívanie tejto látky medzi deťmi potvrdzuje aj matka dcéry z gymnázia v Brne. „Spolužiaci vraj nosili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravie

Teraz najčítanejšie