Denník N

Nový župan Ondrej Lunter: Zdá sa mi, akoby bola hanba rokovať s Pellegrinim (+ video)

Ondrej Lunter. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ondrej Lunter. Foto N – Tomáš Benedikovič

Spolupráca s Hlasom v Banskobystrickom kraji môže byť príkladom pre národnú politiku, vraví zvolený župan Ondrej Lunter.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ondrej Lunter (35) je regionálny politik, doterajší vicežupan Banskobystrického kraja, ktorého v sobotu zvolili za nového župana. V rozhovore hovorí o tom:

  • prečo uspel proti kandidátom krajnej pravice;
  • či by sa zaobišiel bez podpory Hlasu;
  • čo si myslí o referende na Sliači;
  • ako sa mu spolupracuje s vládou
  • aj ako by sa mali financovať župné kampane.

Vo voľbách ste dostali niečo vyše 96 400 hlasov, čo je 47,5 %. Ja som neodolal a pozrel som si výsledky vášho otca pána Jána Luntera v županských voľbách v roku 2017. On dostal niečo vyše 99-tisíc hlasov a 48,5 %. Čiže asi ešte je čo dobiehať, nie?

Pozerám sa na to tak, že sme nesklamali ľudí. Pred piatimi rokmi sme dostali takmer nadpolovičnú väčšinu a teraz sme tento trend potvrdili. Je to výsledok našej práce, spolupráce a toho, že sme neodškriepiteľne posunuli náš kraj dopredu. Teším sa z toho, že sme potvrdili, že demokratický štýl politiky má u nás budúcnosť.

Čakali ste, že to bude tesnejšie? Že kandidát Smeru pán Adrian Polóny bude mať viac percent?

Kampaň bola veľmi náročná, až ma prekvapilo, aká bola špinavá, klamlivá a ostrá. Neviem, nakoľko bolo z bratislavských redakcií vidieť to, čo sa dialo v Banskobystrickom kraji. Mali sme kampaň, kde sa mohlo povedať absolútne čokoľvek. Aj keď to bolo vyvrátené, mohlo sa to opakovať. Masívna antikampaň sa viedla v autobusoch verejnej dopravy. Preto som nevedel odhadnúť, ako to môže dopadnúť. No som rád, že sme si v tejto kampani odskúšali malé referendum o tom, či program, práca a spolupráca majú budúcnosť proti lžiam.

Video: Ondrej Lunter: Akoby bola hanba rokovať s Pellegrinim
(autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

Nakoniec sa ukázalo, že ak proti vám stála reálna sila, bola to – tak ako pred piatimi rokmi – krajná pravica, ale na vaše šťastie rozdrobená medzi troch-štyroch kandidátov. Spolu však v Banskobystrickom kraji získali krajne pravicoví kandidáti (Rudolf Huliak z Národnej koalície, Miroslav Suja z Republiky, Marek Kotleba z ĽSNS a Jozef Sásik zo Slovenskej ľudovej strany) v súčte takmer 30 percent hlasov. Čo to hovorí o strednom Slovensku?

Stredné Slovensko bolo vždy ťažkým krajom. Pripomeňme si, že pred deviatimi rokmi v našom kraji vyhral Marian Kotleba. Ale pred piatimi rokmi sa nám podarilo poslať pána Kotlebu preč z úradu a dnes sme tou istou väčšinou potvrdili, že máme dobre nastavený kurz. To nie je málo. V týchto voľbách sme mali viacero mikropríbehov, na ktoré je dobré sa pozrieť. Súvisia s regiónmi, ktoré boli tradičnou baštou kotlebovcov, no získali sme tam nadpriemerné výsledky. Aj vďaka konkrétnym projektom, ktoré sme tam urobili.

Napríklad?

Jedným z príkladov je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hlas

Komunálne a župné voľby 2022

Lunter

Peter Pellegrini

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie