Denník N

Máte malé dieťa a babky sú ďaleko? Prečo sa každá druhá žena po materskej už nevráti do pôvodnej práce a ako sa to dá zmeniť

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Lucia žije v krajskom meste na severe Slovenska, má trojročnú dcéru a už tretí mesiac je bez práce.

Predtým bola zamestnaná v jednej miestnej firme ako vedúca prevádzky. „Mala som super prácu, pracovný čas pondelok až piatok od 8.00 do 16.30. No už keď som tam pracovala ako nematka, bol problém, ak nejakej kolegyni ochorelo dieťa – buď to riešil manžel, alebo dieťa vozili po babkách, pokojne aj na veľké vzdialenosti. Bolo nám totiž naznačené, že OČR neprichádza do úvahy v žiadnom prípade – môžete si hľadať inú prácu,“ opisuje Lucia.

Keď sa jej tento rok končila rodičovská dovolenka, ozvala sa vedeniu firmy už vopred, že sa chce vrátiť. „Povedali mi: My sme s vami spokojní, ale váš manžel stále služobne cestuje, vaša mama býva 100 km ďaleko a pracuje, druhá babka tiež ešte pracuje. Kto vám bude strážiť dcéru, keď bude chorá?“

Keď odpovedala, že s dcérou by v takom prípade zostala doma ona, spýtali sa jej, ako chce pracovať, keď prevádzku zatvárajú o 16.30 a škôlka je len do 16.15. „Začali mi rozprávať, ako je firma na tom zle, teda v preklade – daj výpoveď, sem sa nevrátiš,“ hovorí Lucia.

Skrátený úväzok neprichádzal do úvahy. „Vraj kto bude zatvárať prevádzku? Pritom sme tam boli dve. Home office neprichádzal do úvahy už vôbec, ani nápad – my sme vo firme boli neustále pod kamerami,“ opisuje.

V deň, keď jej dcéra nastupovala do škôlky, dala Lucia v práci výpoveď. Teraz je na úrade práce. „Keď idem na pohovor a spomeniem, aký pracovný čas môžem mať a že som matka, počujem odpoveď: Máme lepšieho kandidáta, dovidenia.“

Štyridsiatnička Michaela pracovala pred odchodom na rodičovskú dovolenku v PR agentúre. Na rodičovskej dovolenke bola dokopy päť rokov – najprv s dcérou a potom so synom. „Pár mesiacov pred skončením materskej sa mi ozvala šéfka, že už na mňa čakajú aj s pripravenými úlohami. No ja sama som si návrat nedokázala predstaviť,“ priznáva.

Mala obavy z časovo náročnej práce a zo stresu, ktorý zažívala už pred nástupom na materskú. „Spomenula som si, ako som zvykla robiť po večeroch a cez víkendy. Keď som si predstavila, že by som mala popri množstve pracovných vecí zvládať starostlivosť o deti, až mi prišlo zle,“ hovorí.

Nakoniec sa rozhodla, že sa už do pôvodnej práce nevráti. „Založila som si živnosť, mám zatiaľ len pár klientov, ale som sama sebe šéfkou. Nemusím si od nikoho pýtať povolenie, aby som mohla pracovať z domu, keď sú deti choré, alebo aby som mohla ísť na synovu besiedku.“

Každá druhá sa nevráti do pôvodnej práce

Podobne ako Lucia a Michaela je na tom veľa matiek. Až 48 percent žien sa po rodičovskej dovolenke nevráti do pôvodného zamestnania. Ak boli ženy pracovne neaktívne viac ako tri a pol roka, do pôvodnej práce sa už nevráti až 71 percent z nich.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Životy žien

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie