Denník N

Ateliér režiséra vo vidieckom dome, kaviareň so svetelným hadom aj konverzia Jurkovičovej teplárne. Ocenili najlepšie slovenské interiéry

Foto – Boys Play Nice, Matej Hakár, Sarah Weiss
Foto – Boys Play Nice, Matej Hakár, Sarah Weiss

Slovenská asociácia interiérových dizajnérov vo štvrtok večer vyhlásila laureátov ocenenia INSAID AWARDS 2022, v rámci ktorého oceňuje najlepšie domáce interiéry. Medzinárodná porota vyberala z 84 prihlásených interiérov a udelila ceny v piatich profesionálnych kategóriách a tri študentské ceny. Najlepší interiér vybrala v online hlasovaní aj verejnosť.

Súťaž funguje na podobnom princípe ako etablovaná Cena za architektúru CE ZA AR, jej záber je však užší. „Naším cieľom je poukázať na kvalitné a estetické slovenské interiéry prostredníctvom hlasov odbornej poroty a zároveň rozvíriť diskusiu o disciplíne interiérovej architektúry a dizajnu,“ hovorí Martina Uhrinová, ktorá spolu s Milanom Illésom INSAID AWARDS organizuje.

V porote sa v treťom ročníku súťaže zišli slovenskí interiéroví dizajnéri a architekti Miroslav Debnár, Štefan Polakovič, Soňa Salnerová a Michal Staško, ktorých doplnila výtvarníčka Ivana Šáteková. Zahraničný pohľad priniesli interiéroví architekti Sophie Green z Nemecka a Mauro Brigham z Belgicka.

Výber v profesionálnych kategóriách aj v rámci študentských prác prebiehal v dvoch kolách. Zo 47 interiérov porotcovia nominovali 15, ktoré sa realizovali v uplynulých dvoch rokoch a porota ich aj osobne navštívila. Spomedzi 37 študentských projektov sa na shortlist dostalo desať nominantov zo štyroch slovenských univerzít.

„Tento ročník bol veľmi silný, no došlo k absolútnemu konsenzu. Hoci nie je jednoduché vybrať, keď máte veľa dobrých vecí, zhodli sme sa. Niekde hneď jednohlasne, čo bolo priam neuveriteľné,“ hovorí Miroslav Debnár, dizajnér a pedagóg na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, ktorý bol predsedom tohtoročnej poroty.

Pandémia interiérom neuškodila

Debnár zdôrazňuje, že úroveň súkromných aj verejných interiérov u nás stúpa a nepodpísala sa na nej ani pandémia. „Tieto interiéry vznikali v čase obmedzení, keď sme boli takmer dva roky zatvorení. Aj napriek tomu sú vynikajúce, nedá sa povedať, že by situácia kvalitu interiérov nejako poškodila. Interiérom sa venujem vyše 30 rokov a bol som veľmi milo prekvapený.“

Hoci medzi interiérmi patriacimi do rôznych kategórií ťažko hľadať spoločné znaky, predseda poroty predsa len jeden našiel. „Vo viacerých interiéroch sa objavovali povrchy v pôvodnom stave, zničené, schátrané omietky bez snahy nejako ich vylepšovať a zušľachťovať, priznané betóny a priznané vedenia,“ hovorí predseda poroty.

Debnár vyzdvihuje význam súťaže aj pre študentov, kde – podobne ako v prípade profesionálnych kategórií – počet prihlásených prác z roka na rok rastie. „Pre študentov je to perfektná spätná väzba.“

Aj kvalita študentských projektov bola pre porotu pozitívnym prekvapením. „Prihlásené práce boli veľmi dobré. Bol som príjemne prekvapený, ako študenti pracujú. Poznám práce študentov z našej školy a teraz som mal možnosť porovnať to. Tiež bolo náročné vybrať víťazov,“ hovorí Debnár.

Laureáti INSAID AWARDS 2022

Privátny interiér

Ateliér režiséra, Strekov
Autori: Jana Benková, Juraj Benko/ateliér benkobenkova; Marián Gombarček/ateliér gmb

Foto – Matej Hakár
Foto – Matej Hakár
Foto – Matej Hakár

Ateliér režiséra prináša zázemie pre úzku filmovú rodinu, štáb.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Bývanie a záhrada, Kultúra

Teraz najčítanejšie