Denník N

Ministerstvo pôdohospodárstva chce odstaviť od dotácií ekologické neziskovky či mladých farmárov

Kozy na Sedliskách pri Hlohovci, obnova pastvy je projektom BROZ. Foto – Soňa Mäkká
Kozy na Sedliskách pri Hlohovci, obnova pastvy je projektom BROZ. Foto – Soňa Mäkká

Na ministerstvo pôdohospodárstva sa spustila vlna kritiky za to, že sa snaží odstaviť od dotácií ekologických farmárov či neziskové organizácie. Proti ministerskému návrhu na definíciu toho, kto je vlastne aktívny poľnohospodár, vystúpil aj protimonopolný úrad, firma IKEA zase ministerstvu vysvetľuje európske predpisy.

Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife je mimovládne ochranárske združenie zamerané na ochranu a zlepšovanie stavu vtáctva. Snaha o to, aby mali vtáky vhodné prostredie na život, ich priviedla k poľnohospodárskej činnosti. Chovajú zvieratá, ktoré pasú vo voľnej prírode, kosia a obhospodarujú lúky.

Ministerstvo pôdohospodárstva však navrhlo také pravidlá čerpania dotácií zo spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktoré by ich zo systému oprávnených žiadateľov vyradili. Platiť majú od 1. januára 2023, návrh preto prešiel zrýchleným legislatívnym konaním.

„Predovšetkým lúčno-mokraďové územia si vyžadujú aktívny manažment, teda kosenie alebo pasenie, inak sa lúka prirodzene mení na les. Vhodné podmienky na život zanikajú nielen vtákom, ale aj rastlinám,“ vysvetľuje ornitológ Ján Gúgh z SOS/BirdLife. Starajú sa o lokality, kde zánik tradičného hospodárenia viedol k ohrozeniu viacerých druhov vtáctva.

Ministerstvo pôdohospodárstva vypracovalo návrh nariadenia, ktorým sa ustanovujú požiadavky na udržiavanie poľnohospodárskej plochy. V ňom Slovensko definuje, kto je aktívny farmár a môže žiadať o podporu zo spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2023 až 2027. Táto definícia doteraz chýbala, Európska únia to však vyžaduje. Každý členský štát definuje aktívneho farmára sám.

Farmárčia kvôli prírode, nie kvôli zisku

Podľa europoslanca Martina Hojsíka (PS), ktorý sa tejto agende venuje v europarlamente, sú v návrhu problematické dve veci. „To, ako je definovaný aktívny farmár, čo sa týka podielov z príjmov z poľnohospodárskej činnosti, vážne ohrozuje mladých alebo začínajúcich farmárov. Ak napríklad robia popritom aj niečo iné, aby vyžili, tak ich to diskvalifikuje. Takto nepritiahnu ďalších ľudí do poľnohospodárstva.“

Pravidlá vylúčili aj ochranárske a iné združenia, ktoré nemusia mať ako hlavnú potrebu tvorbu zisku a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Agro

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie