Denník N

Spor medzi Putinom a Erdoganom je čoraz osobnejší a prehlbuje krízu

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto - TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto – TASR/AP

Pre Rusov už turecký prezident nie je pragmatik ani Putinov spojenec. Podľa ruských médií kupuje ropu od Islamského štátu.

Namiesto toho, aby stlmili vášne, reagujú Rusko a Turecko presne naopak. Medzinárodné spoločenstvo ich vyzvalo na zmierenie po tom, čo Turci zostrelili ruské vojenské lietadlo, ktoré na 17 sekúnd narušilo jeho vzdušný priestor.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok obvinil Turecko, že lietadlo zlikvidovalo preto, aby ochránilo svoj nelegálny obchod s ropou, ktorú má nakupovať od Islamského štátu.

Erdogan: Odstúpim, odstúpte aj vy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na to odpovedal, že ak sa niečo také preukáže, odstúpi, a vyzval Putina, aby urobil to isté.

Táto výmena nasledovala po tom, čo Rusko prijalo protiturecké sankcie a v ruských štátnych  médiách sa podľa Wall Street Journal Ankara opisuje ako nepriateľ číslo jeden.

Obvinenia, že Turecko malo v minulosti nadštandardné vzťahy s Islamským štátom, či ho priamo podporovalo, alebo od neho nakupovalo surovú ropu, nie sú nové. Rovnako ako to, že Ankara to vehementne popiera.

Minulý rok námestník ministra zahraničia USA David Cohen povedal, že medzi zákazníkov IS patrí aj Turecko. Príjmy z pofidérneho predaja ropy vyčíslil na milión dolárov za deň. Pred dvomi rokmi niečo podobné tvrdili aj viacerí tureckí opoziční poslanci.

Obvinenia majú pre Erdogana aj osobnú príchuť. Ruské provládne médiá otvorili tému, o ktorej sa už dlhšie špekuluje.

Erdoganov syn Bilal, ktorého v Turecku podozrievajú z jedného z najväčších korupčných škandálov, má vraj aj prepojenie na Islamský štát. Je spoločníkom vo firme DMZ, čo má prevážať ropu od IS v tankeroch. 

Bilal sa nedávno aj s rodinou náhle presťahoval do talianskej Bologne. Turecké médiá to spájajú s faktom, že jeho otcovi sa zrejme nepodarí presadiť zmenu Turecka na prezidentskú republiku, čo by znamenalo silnejšie kompetencie a lepšiu možnosť ochrániť syna pri problémoch s justíciou.

Podozrivá na napojenie s IS je aj jedna z Erdoganových dcér, ktorá mala viesť tajnú nemocnicu, kde ošetrovali jeho bojovníkov.

Rusi: Nepotrebujeme diamant

Je zrejmé, že tieto indície teraz využívajú ruské médiá na kampaň proti Erdoganovi, ktorého ešte donedávna vykresľovali ako pragmatika, s ktorým nemá Rusko problémy.

V západnej tlači Erdogana opisovali ako tureckého Putina, ale v Rusku sa vždy zjavoval ako pozitívny príklad. Dokonca aj Putin o ňom prakticky hovoril ako o spojencovi,“ vysvetlil pre Wall Street Journal ruský politický analytik Gleb Pavlovskij.

Rusov mimoriadne pobúrilo aj to, že Erdogan sa odmieta ospravedlniť za incident, ktorý viacerí analytici označili za prehnaný.

Prokremeľský komentátor známy svojimi radikálnymi vyjadreniami Dmitrij Kiseľov povedal, že keď v 19. storočí zabili ruského veľvyslanca, perzský šach poslal ako prejav ospravedlnenia do Moskvy obrovský diamant. Diamanty sa už nenosia, ale ospravedlnenie je stále zvykom,“ vyhlásil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Turecko vs. Rusko

Svet

Teraz najčítanejšie