Denník N

Hovoria, že ženy treba ponižovať a nie im lichotiť. Mladiství sa na internete radikalizujú proti feminizmu

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Na YouTube sledujú videá, v ktorých im „experti na zvádzanie“ vysvetľujú, ako ponižovať dievčatá.

Často sú to ešte len tínedžeri, ktorí by si chceli nájsť prvú frajerku, ale nedarí sa im. Sadnú si za počítač a začnú hľadať rady, ako zbaliť dievča. Prípadne sa po pár neúspešných pokusoch rovno pridajú k takzvaným incels, teda involuntarily celibate, nedobrovoľne v celibáte.

Navzájom sa povzbudzujú do nenávisti voči ženám. Chodia tam aj dospelí muži, ktorí mladým vysvetľujú, že rodovo podmienené násilie je „ideologický výmysel“, a spoločne analyzujú, či ženy idú po peniazoch, atraktívnom vzhľade alebo spoločenskom statuse.

A na španielskej verzii sa napokon zhodnú, že ženy sú TDS PTS, teda Todas putas, všetky štetky.

Tomuto fenoménu sa v Španielsku venovala dlhodobá štúdia, ktorej výsledky nedávno zverejnili. Popieranie rodovo podmieneného násilia, povzbudzovanie mladých chlapcov do sexizmu a vytváranie konšpiračnej teórie o „gynocentrickom sprisahaní“, podľa ktorej ženy využívajú mýtus o privilegovanom bielom mužovi, aby mohli mužov utláčať, je však problémom v mnohých krajinách.

Manosféra. Kde muži nenávidia ženy

Mizogýnia nie je nič nové, ale online skupiny, v ktorých sa stretávajú chlapci a mladí muži, jej dávajú nový rozmer. Jeden druhého tu navzájom ubezpečujú, že ženy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie