Denník N

Väčšina páchateľov sexuálneho násilia sú takzvaní „obyčajní dobrí” ľudia, hovorí psychologička

Psychoterapeutka Natália Schwab Figusch. Foto - archív N. S. F.
Psychoterapeutka Natália Schwab Figusch. Foto – archív N. S. F.

Najväčší problém je prijať, že sexuálnym násilníkom je náš blízky, hovorí psychologička a psychoterapeutka Natalia Schwab Figusch, ktorá sa venuje obetiam sexuálneho násilia.

„Nechceme cítiť ohrozenie, chceme sa cítiť bezpečne v našich rodinách, komunitách a panelákových domoch. Je ťažké preniesť sa cez to, že náš sused alebo otec najlepšej kamarátky môže byť páchateľ,“ vysvetľuje v rozhovore.

V rozhovore sa rozprávame aj o tom:

  • či páchajú sexuálne násilie aj „obyčajní dobrí“ ľudia,
  • ako vyzerá súhlas so sexom a prečo je dôležitý aj v manželstve alebo partnerstve,
  • ako sa prejavuje trauma zo sexuálneho násilia,
  • kde sú hranice násilia vo vzťahu,
  • ako spoznáte vo vzťahu budúceho násilníka,
  • ako pomáha pri spracovaní traumy terapia.

Česká televízia nedávno vysielala online seriál Pět let. Hlavná mužská postava pôsobí sympaticky – je to vzorný syn a študent, správa sa s rešpektom ku svojej snúbenici a zastane sa urážanej kamarátky. No napriek tomu po maturitnom večierku znásilnil svoju spolužiačku. Môže aj „obyčajný dobrý“ človek spáchať sexuálne násilie?

Domnievam sa, že väčšina páchateľov sexuálneho násilia sú takzvaní „obyčajní dobrí” ľudia, ktorí raz prekročia určitú hranicu, o ktorej vedia, že sa nemá prekračovať. Keď hovorí profesor Anton Heretik, že každý z nás môže byť vrahom, tak ja tvrdím, že každý z nás môže byť sexuálnym násilníkom. Najmä každý muž, lebo tí sú zodpovední za viac ako 90 percent prípadov sexuálne motivovaného násilia.

Často ide o veľmi sympatických, v komunite usadených a vzdelaných ľudí. Rozhodne to nie je na nich vidno na prvý ani na tretí pohľad.

Môžu si zo začiatku niektorí neuvedomovať, že hranicu prekračujú, podobne ako „hrdina“ v seriáli? 

Nepovedala by som, že to robia nevedome. Nemusia mať v sebe naformulované, že v tom okamihu práve prekročili hranicu, ale väčšinou si to veľmi dobre uvedomujú. Buď po tom, čo násilie spáchajú, alebo aj počas neho.

Je to, akoby si nemohli pomôcť. Pocit spojený s mocou a kontrolou nad ženou alebo inou obeťou býva taký silný, že často strácajú nad sebou kontrolu a znížia sa im ovládacie aj rozpoznávacie schopnosti. V niektorých prípadoch sú potom schopní spáchať aj „dokonalé“ znásilnenie.

„Nie“ alebo „neviem“ znamená nie

Vzdelávate ľudí v tom, čo znamená súhlas so sexuálnou aktivitou – konsent, no napriek tomu to niektorí prezentujú ako niečo strašne komplikované a často to zosmiešňujú. Ako by mal v praxi konsent vyzerať?

So zosmiešňovaním a bagatelizovaním toho, že už budeme musieť pred sexom podpisovať kontrakty alebo zmluvy, sa stretávam veľmi často. Ale práve konsent je na sexe to najdôležitejšie.

Súhlas so sexom znamená, že radšej očakávame slovíčko „áno“, alebo pozitívny neverbálny súhlas, ktorý znamená áno, než by sme sa uspokojili s absenciou slovíčka „nie“.

Aj keď sa budú mnohí čudovať a hnevať, zvádzanie, flirtovanie a „ísť s niekým do postele” stále neznamená súhlas so sexom. Kedykoľvek v rámci predohry alebo počas samotného sexuálneho aktu môžu žena či muž priebeh prerušiť a nemusia to nijako zdôvodňovať. Nie znamená nie. Partner by mal rešpektovať toto rozhodnutie.

Nemusí to byť len verbálne odsúhlasenie toho, že ten druhý človek „môže vstúpiť“ alebo že súhlasíme s nejakou polohou, ale hlavne pozitívne fyzické a emočné napredovanie smerom k partnerke alebo partnerovi.

Je potrebné sledovať teda aj neverbálnu komunikáciu, nielen slovné odsúhlasenie?

Určite. Je úplne jasné, či partnerka alebo partner reaguje, alebo nie. Sexuálny styk je tiež určitá forma komunikácie a obidvaja partneri by pri ňom mali byť aktívni. Pokiaľ druhý partner alebo partnerka nereaguje, či dokonca váha, tak to nie je súhlas. Aj stuhnutie alebo paralýza nám dáva najavo, že ten druhý o sex nestojí.

Jasné „nie“ je aj v prípade, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Duševné zdravie

Rozhovory

Sexuálne zneužívanie

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie