Denník N

Vývoj bojov (252. deň): Vrtuľníky na Ukrajine padajú rýchlym tempom, nemajú sa kam skryť pred raketami

Ruská propaganda zľahčuje straty najmodernejšej techniky aj podobnými fotografiami, na ktorej je najmodernejší typ Ka-52.
Ruská propaganda zľahčuje straty najmodernejšej techniky aj podobnými fotografiami, na ktorej je najmodernejší typ Ka-52.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Majú ešte vrtuľníky šancu v modernej vojne?
  • Z jedného úradu v okupovanom Chersone zmizla ruská vlajka. Nevieme, čo to znamená.
  • Rusi útočia na viacerých miestach, najviac tlačia pri Vuhledare.
  • Čo sa stalo v sobotu v Sevastopole.
  • Pridá sa Lukašenko k vojne priamo na Ukrajine? Veľmi pravdepodobne nie.
  • Mapy dňa – Vuhledar a Bachmut.
  • Videá dňa – obraz skazy v Mariupole; detailná prehliadka ukoristeného T-90A; ako to vyzerá, keď Su-25 útočia spôsobom, na ktorý boli skonštruované.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za stredu 2. novembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Majú ešte vrtuľníky šancu v modernej vojne? Ukrajinská armáda uplynulé týždne informovala o veľkom počte zničených ruských útočných vrtuľníkov Ka-52. Pribudlo však jediné video, na ktorom boli trosky tohto typu aj s mŕtvou posádkou. Aj bez toho však preukázateľne stratili v bojoch až 56 kusov rôznych typov vrátane 25 najmodernejších Ka-52. Ukrajinci stratili ďalších 22 (18 zničených).

Tento týždeň Rusi prišli o transportný vrtuľník Mi-8 pri Mykolajivke v Luhanskej oblasti spôsobom, ktorý opäť prinútil pozorovateľov špekulovať o budúcnosti tejto zbrane na bojisku 21. storočia, ktoré je (aspoň na Ukrajine) plné moderných prenosných protilietadlových rakiet. Jedna z nich zničila aj túto konkrétnu helikoptéru.

Spočiatku sa špekulovalo, či bola táto konkrétna Mi-8 naozaj ruská. Jednoznačne bola. Potom sa objavili úvahy, že pôvodne patrila bieloruskej armáde. Nepatrila. Nepotvrdené správy zas uvádzajú, že na jej palube bol v čase pádu vysokopostavený dôstojník vagnerovcov.

Podstatný je však spôsob, akým ju Ukrajinci dostali. Rusi leteli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie