Denník N

Zo Slovenska idú do Ruska motory, ložiská aj stroje, ktoré Putin potrebuje na výrobu zbraní

Ruské nákladné auto Ural zničené ukrajinskými vojakmi. Foto - ukrajinská armáda
Ruské nákladné auto Ural zničené ukrajinskými vojakmi. Foto – ukrajinská armáda

Slovensko pôsobí ako zásobáreň ruskej armády – naši colníci púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľom ruských zbrojárskych firiem. „Nerozhodujeme o tom, či tovar vyvážaný do Ruska bude alebo nebude použitý ruskou armádou,“ odpovedá finančná správa.

Začiatkom októbra sa do mora pri ukrajinskom prístave Odesa zrútil iránsky dron Mohajer-6. Zjavne ho využívala ruská armáda, ktorá v týchto dňoch likviduje ukrajinskú civilnú infraštruktúru a zabíja aj civilistov.

Prekvapivým zistením ukrajinskej armády bolo, že v iránskom drone bol špičkový rakúsky motor Rotax 912iS, ktorý sa používa v malých civilných lietadlách. Výrobca Rotax okamžite odmietol, že by dodával motory do Iránu, a spustil vyšetrovanie.

Ako to súvisí so Slovenskom? Naše colné úrady 21. apríla tohto roku dovolili slovenskej firme z Prievidze vývoz položky „motor letecký Rotax 912 na civilné lietadlo typu DY-K103“ do Iránu.

To je len začiatok. Denník N má zoznam tisícov kusov rôzneho tovaru, ktoré naši colníci pustili po vypuknutí vojny na Ukrajine priamo do Ruska – a môžu slúžiť na výrobu ťažkých zbraní. Ide o ložiská, stroje na výrobu časti pneumatík a aj celé motory. (Rozsiahly zoznam vyvezenej techniky je na konci článku.)

Dovozcov niektorých položiek zo zoznamu sa nám podarilo prepojiť s konkrétnymi výrobcami ruskej vojenskej techniky.

Základné zistenie je, že colníci si pri potvrdení pre vývoz zrejme neoverili, či je možné tovar použiť aj na výrobu vojenskej techniky – a či teda ide o tovar dvojakého využitia na civilné aj vojenské účely.

Ak išlo o tovar použiteľný aj na vojenské účely, mohlo by ísť o porušenie sankcií Európskej únie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie