Denník N

Na hranici v Kútoch nič nové: migranti skúšajú prejsť do Česka, vrátia ich, prespia v stanovom mestečku a znova to skúsia

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Niekoľkotisícová obec Kúty je už niekoľko týždňov nárazníkovou zónou, v ktorej miestni sledujú, ako u nás končia utečenci na svojej ceste za vysneným Nemeckom. 

„Kava,“ povie mladík a čašníčke v staničnom bare v Kútoch ukáže štyri prsty. Objednáva štyri kávy pre seba a kamarátov, ktorí na ceste do Nemecka uviazli na slovensko-českej hranici. Komunikácia medzi dvomi rôznymi kultúrami prebieha pokojne aj bez znalosti jazykov.

Prejsť cez Česko na ceste do Nemecka je pre migrantov z týždňa na týždeň ťažšie. Legálne sa tam dostať nemôžu a hranice medzi jednotlivými krajinami EÚ a aj priestor v nich polícia čoraz dôslednejšie kontroluje. Príjemné jesenné počasie posledných týždňov sa práve končí. Život na ceste bude v studených jesenných lejakoch čoraz ťažší. Tí ľudia potrebujú pomoc.

Po týždňoch improvizovania, keď utečencom pomáhali len miestni a samosprávy na hranici s Českom, začal konať aj štát a 2. novembra kúsok od železničnej stanice v Kútoch na parkovisku medzi autami postavil desať vojenských stanov pre tých, ktorí sa nemôžu dostať cez našu hranicu ďalej do krajín Európskej únie, no na Slovensku zostať nechcú.

Karim: Chcem ďalej študovať, nie bojovať

V stanovom mestečku je aj Karim zo sýrskeho Aleppa. Je jeden z mála, kto sa dohovorí po anglicky. Posadil sa k slovenským zdravotníkom, aby ostatným utečencom pomohol vysvetliť, aké majú zdravotné ťažkosti.

Nájde si čas na to, aby prerozprával svoj príbeh.

V Sýrii zanechal svoju

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie