Denník N

Súčasťou medzinárodnej vedeckej kauzy je aj sedem stiahnutých štúdií z Nitry. Podľa dekana zlyhal editor časopisu

Jeden zo stiahnutých článkov v Plos One. Oslovení vedci zlyhanie popierajú a hovoria, že na redakčný proces nemali dosah. Reprofoto – Plos One
Jeden zo stiahnutých článkov v Plos One. Oslovení vedci zlyhanie popierajú a hovoria, že na redakčný proces nemali dosah. Reprofoto – Plos One
  • Časopis Plos One stiahol viac ako 100 článkov pre obavy z manipulácie s recenzným konaním. Medzi stiahnutými článkami bolo aj sedem retrakcií z fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre. 
  • Trojica slovenských vedcov hovorí, že nemali vplyv na recenzné konanie. Pracovníkov fakulty sa zastal aj dekan.
  • Odborník zo stránky Retraction Watch vraví, že slovenskí vedci „rozhodne súhlasili s tým, že budú na tých troch článkoch, čo znamená, že sú za ne zodpovední“. No vylúčiť nemožno možnosť, že zlyhali zle nastavené redakčné mechanizmy v Plos One. 

Keď vedcovi stiahnu vydaný článok, zvyčajne to signalizuje zásadné problémy pri vedeckej práci alebo v procese publikovania.

Vedecký časopis Plos One čelí veľkému problému – v ostatných mesiacoch stiahol balík viac ako sto článkov. V siedmich z nich spoluautormi traja pracovníci Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Podobný prípad vysokého počtu retrakcií (stiahnutých článkov) sme na Slovensku doteraz nemali.

Plos One uvádza, že viac ako stovku článkov stiahli pre podozrenia z manipulácie s recenzným konaním. „Za ostatných niekoľko rokov ide zrejme o náš najväčší prípad,“ povedala pre stránku Retraction Watch Renee Hochová z etického tímu Plos One. Všetky stiahnuté články sú z oblasti poľnohospodárstva. Hochová označila prípad za „veľkú kauzu publikačnej etiky“.

Zisťovali sme, do akej miery ide o pochybenie vedeckého časopisu a či sa objavili podozrivé okolnosti aj v konaní slovenských vedcov.

Ani po rozhovoroch s autormi stiahnutých štúdií a s viacerými slovenskými vedcami nevieme jednoznačne povedať, kde sa stala chyba. No prípad s Plos One môže slúžiť ako podrobný výklad procesu publikovania a toho, čo sa pri ňom môže pokaziť.

Kauza Plos One?

Niektorí odborníci z akademického prostredia nás upozornili, že by mohlo ísť najmä o kauzu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Školstvo

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie