Denník N

Novému remixu beatlesovského albumu Revolver pomohla umelá inteligencia

Mnohí fanúšikovia The Beatles ho považujú za ich najlepší album a pokojne to môže byť pravda. Symbolizuje zlom v kariére legendárnej kapely. V roku 1966 prestala koncertovať a rozhodla sa, že svoju kreativitu využije len v nahrávacom štúdiu. Revolver je skvelý v tom, že stojí niekde na polceste medzi starou a novou etapou ich hudobnej dráhy. Pesničky majú ešte typickú mladícku energiu, no je to prvý album, na ktorom sa The Beatles rozhodli posunúť hudbu do iných sfér.

S úplne novými ušami

Ale nehovorme teraz o jeho obsahu, ten je veľmi dobre známy, bavme sa skôr o zvuku. Siedmy album kapely je asi najväčšou hudobnou témou týchto dní. Minulý týždeň vyšiel výpravný box, ktorý obsahuje nanovo zremixovaný album spolu s nevydanými nahrávkami zo sessions. Tie nájdete aj na streamovacích službách, no nie je to len ďalšia veľká škatuľa, ktorá stojí veľké peniaze. Vďaka novému remixu, ktorý pripravili Giles Martin (syn producenta The Beatles Georgea Martina) a Sam Okell, si môžeme tento album vychutnať s úplne novými ušami.

Remixovanie albumov The Beatles odštartoval pred piatimi rokmi Gilesov remix Seržanta Peppera. Bola to jedna z udalostí roka – vďaka jeho práci odrazu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie