Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Štát chce opäť blokovať konšpirátorov, vláda schválila novelu

Dobrý deň, dnes sa v MediaBrífingu okrem iného dočítate:

  • ako má fungovať nové blokovanie dezinformačných webov,
  • Musk improvizuje, Twitter zažíva chaos
  • ďalšie správy o médiách.
Ilustračné foto – N

Ako má fungovať nové blokovanie dezinformačných webov

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) by mal mať opäť možnosť blokovať dezinformačné weby, no bude na to potrebovať súhlas súdu. Nové pravidlá blokovania schválila tento týždeň vláda.

Prečo je to dôležité: Štát zaviedol možnosť blokovať tzv. škodlivý obsah po vypuknutí vojny na Ukrajine, no malo to dva vážne problémy. Po prvé, kritériá boli nejasné a vágne. A po druhé, vôbec neboli známe dôvody blokovania, nedozvedeli sa ich dokonca ani prevádzkovatelia dotknutých stránok.

Tento mechanizmus mohol štát využiť len do konca septembra, teraz politici schvaľujú nový postup:

  • NBÚ by mal po novom blokovať len obsah, ktorý môže ohroziť bezpečnostné, zahraničnopolitické alebo hospodárske záujmy Slovenska a ktorý je formou hybridnej hrozby.
  • Blokovať bude možné nielen weby, ale aj účty na sociálnych sieťach alebo komunikačných platformách.
  • Úrad bude môcť konať len na základe „odôvodneného návrhu“ od bezpečnostných zložiek štátu, napríklad polície, SIS či vojenského spravodajstva.
  • Na blokovanie bude potrebný súhlas Najvyššieho správneho súdu, ten bude musieť rozhodnúť do 15 dní.
  • Blokovanie môže trvať maximálne deväť mesiacov.
  • Všetky rozhodnutia o blokovaní bude NBÚ zverejňovať na svojom webe.

Nedostatky: Blokovanie webov môže byť vážnym zásahom do slobody prejavu, podobne ako zakázanie novín, a preto veľmi záleží na detailoch. Novela zákona napríklad nenúti štát uprednostniť iné, menej invazívne tresty (napríklad zablokovanie len konkrétneho článku či videa).

Nové pravidlá ani nedávajú prevádzkovateľom stránok šancu brániť sa, napríklad tým, že sami odstránia problematický obsah a zdržia sa ďalšieho podobného konania. Súd musí rozhodnúť do 15 dní, takže sa ani nepočíta s tým, že by mali mať stránky priestor predniesť svoje argumenty pred vynesením verdiktu.

Problémom je aj to, že proti rozhodnutiu súdu o blokovaní nemá existovať opravný prostriedok.

Pre porovnanie – nedávno prijatá mediálna legislatíva umožňuje ľuďom požiadať regulátora, aby zastavil šírenie nelegálneho obsahu na sociálnych sieťach. Podmienkou je, že najprv musia byť na tento obsah upozornení prevádzkovatelia stránok. Až vtedy, keď nekonajú, môže zasiahnuť štát. A voči jeho rozhodnutiu môže podať ktokoľvek námietku. No keď bude NBÚ blokovať celé weby, na obhajobu akosi nezostalo miesto.

Čo bude ďalej: Novelu zákona o kybernetickej bezpečnosti ešte musí schváliť parlament. Ak sa to podarí, účinná by mala byť od 1. apríla 2023.

NBÚ na jar zablokoval štyri dezinformačné weby – Hlavné správy, Armádny magazín, Hlavný denník a Infovojnu. Všetky boli zakázané do 30. júna 2022. Štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer nevylúčil, že v prípade schválenia novely môžu byť zablokované opäť.


Musk improvizuje, Twitter zažíva chaos

Elon Musk. Foto – TASR/AP

Predstavte si, že by sa nemenovaný slovenský minister financií stal majiteľom veľkej sociálnej siete. Ako by to dopadlo? Veľmi podobne tomu, ako to vyzerá teraz, keď Elon Musk kúpil Twitter. Každý deň nová atómovka. Nápady, nad ktorými odborníci krútia hlavami. Internetové ankety. Trolling kritikov a provokovanie médií. Dnes už neplatí to, čo bolo oznámené včera, a nik netuší, čo príde zajtra. Improvizácia, neistota a chaos.

Človek sa v tom už môže ľahko strácať, preto prinášame komentované zhrnutie posledných udalostí v šiestich bodoch.

1. Prepúšťanie. Minulý týždeň sa špekulovalo, že tri štvrtiny zamestnancov Twitteru dostanú výpoveď, no Musk to poprel. Podľa najnovších správ o svoje miesto príde zhruba polovica, teda 3700 ľudí. O tom, kto končí, sa majú ľudia dozvedieť tento piatok e-mailom – a niektoré prepustené ženy sú tehotné. Tí, ktorí zostanú, sa budú musieť vrátiť do kancelárie, práci z domu odzvonilo. Týždeň, odkedy Musk kúpil sociálnu sieť, nedostali zamestnanci žiadnu oficiálnu informáciu, všetko sa dozvedali z médií a tweetov nového šéfa. „K hromadnému prepúšťaniu ešte nedošlo, ale všetci v Twitteri už prišli o prácu. Prácu, ktorú prijali, prácu, ktorá sa im páčila, prácu s ľuďmi, s ktorými sa naučili robiť a ktorých si vážili,“ napísala (v čase písania tohto článku ešte) zamestnankyňa Twitteru Eli Schutze.

2. Platby za modrú fajočku. Musk chce, aby ľudia platili, ak chcú mať overený profil s modrou značkou. „Dvadsať dolárov mesačne, aby som si mohol nechať moju modrú fajočku? Srať nato, oni by mali platiť mne,“ reagoval spisovateľ Stephen King. „Musíme z niečoho platiť účty. Twitter sa nemôže spoliehať len na inzerentov. Čo tak osem dolárov?“ reagoval Musk, ktorý si zrejme neuvedomuje, že mať na platforme overený účet Kinga je pre Twitter oveľa cennejšie ako pre samotného spisovateľa. Na Twitteri je teraz viac ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Mediabriefing logoMediaBrífing

X/Twitter

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie