Denník N

Vývoj bojov (253. deň): Ruský útok pri Vuhledare zastavilo blato a ťažké straty. Mariňáci za dva dni stratili viac ľudí ako v Čečensku

Foto - ukrajinská armáda
Foto – ukrajinská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Nový ruský útok sa utopil v krvi a blate, veliteľ práporu Vostok vysvetľuje, ako sa to stalo.
  • V Chersone sa niečo deje, ale o rýchlom ruskom ústupe nie sú dôkazy.
  • Extrémista Dugin chodí do Kremľa, nie je to dobré znamenie.
  • Mapa dňa – Cherson a okolie.
  • Videá dňa – Zuzana 2 sa prvýkrát ukázala v boji; opustený ruský checkpoint v Chersone; v zajateckom tábore neďaleko Moskvy nútia Ukrajincov spievať ruské piesne; ukrajinský cintorín – straty musia byť obrovské.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 3. novembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Nový ruský útok sa utopil v krvi a blate, veliteľ práporu Vostok vysvetľuje, ako sa to stalo. Začiatkom týždňa ruské zdroje informovali o významnom útoku a úspechu v dedine Pavlivka pri Vuhledare. Prípadný postup týmto smerom by bol hrozbou pre juhovýchodný cíp ukrajinského frontu a Rusom by pomohol odblokovať dôležitú železnicu, ktorú nedokážu používať, pretože je príliš blízko pozícií ukrajinského delostrelectva.

Mimochodom, ruská armáda oznamovala dobytie Vuhledaru kedysi v apríli či máji, ale dodnes sa nedostala ani na jeho hranice. To len na margo dôveryhodnosti jej tvrdení.

Ruské zdroje boli spočiatku nadšené vidinou dôležitého víťazstva, ktoré Rusi po sérii ťažkých porážok tak potrebujú. V piatok je už tón podstatne opatrnejší. Nateraz sa dá opatrne vyhlásiť, že ruský postup sa za dramatických okolností zastavil. Potvrdzujú to práve ruské zdroje.

Prvým je Alexander Chodakovský. Pred rokom bol veliteľom špeciálnej jednotky Alpha ukrajinskej tajnej služby SBU. Prebehol na ruskú stranu a stal sa veliteľom práporu Vostok. Vo štvrtok z tejto pozície o útoku na Vuhledar na svojom telegramovom kanáli napísal:

„Z môjho mlčania je asi jasné, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie