Denník N

Trnavský arcibiskup Orosch poslal kňazom obežník, v ktorom pochybuje, či obete útoku na Zámockej boli nevinné

Arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch a dokument, ktorý poslal kňazom. Foto – TASR
Arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch a dokument, ktorý poslal kňazom. Foto – TASR

Pred necelým mesiacom devätnásťročný útočník zavraždil dvoch LGBTI+ ľudí pred podnikom Tepláreň v Bratislave. Išlo o teroristický čin, motivovaný nenávisťou voči queer ľuďom. Po útoku sa spustila diskusia o homofóbnych prejavoch v slovenskej spoločnosti, výčitky smerovali aj voči konzervatívcom a cirkevným predstaviteľom.

Katolícka cirkev sa vo svojich stanoviskách po útoku vyjadrovala zmierlivo. Predseda Konferencie biskupov Slovenska Bernard Bober čin odsúdil a s ním aj akékoľvek prejavy neznášanlivosti. Hovoril o smrti dvoch nevinných ľudí.

S týmto názorom sa nestotožňuje trnavský arcibiskup Ján Orosch. V obežníku pre kňazov napísal svoj pohľad na vraždu na Zámockej ulici. Bez dôkazov polemizuje o tom, či boli Matúš Horváth a Juraj Vankulič skutočne nevinné obete. Pýta sa, či sa v Teplárni niekedy konali protidrogové razie.

Arcibiskup Orosch pred prezidentskými voľbami v roku 2019 varoval v kázni pred voľbou Zuzany Čaputovej, ktorá bola podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska. Orosch v kázni povedal, že každý, kto podporuje kandidáta ultraliberálnej strany, dopúšťa sa ťažkého hriechu.

Orosch sa pýta: sú naozaj nevinní?

Kňazi v trnavskej arcidiecéze dostávajú od vedenia arcidiecézy obežník, v ktorom sú rôzne informácie – administratívne, organizačné, ale aj pastoračné. Jeho súčasťou je aj príhovor arcibiskupa, ktorý stojí na čele celej regionálnej oblasti v cirkvi, teda diecézy. V niektorých diecézach sú tieto obežníky prístupné aj verejnosti, v tej trnavskej ide o neverejný dokument.

Denník N má k dispozícii úryvok z obežníka, v ktorom sa v jednej časti arcibiskup Orosch vyjadruje k udalostiam na Zámockej. Úryvok má redakcia od jedného z miestnych kňazov, ktorý nesúhlasí so slovami arcibiskupa.

Na začiatku arcibiskup tvrdí, že vražda dvoch mladých ľudí ho zasiahla a vrah bol podľa neho plný nenávisti. „Radikálne a odsúdeniahodné riešenie osobného problému je tragické,“ píše Orosch.

Vo vyjadreniach politikov, občanov aj zástupcov cirkví mu však prekáža

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

LGBTI+

Útok na Zámockej

Slovensko

Teraz najčítanejšie