Denník N

Nechceme sa vrátiť na Slovensko, hovorí lesbický pár, ktorému sa v Dánsku žije ľahšie

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Zatiaľ čo v Bratislave zažívali negatívne komentáre na dennom poriadku, v Kodani už plánujú svadbu.

Lenka spočiatku zvažovala, že by v článku vystupovala pod svojím pravým menom a poslala by nám aj fotografie, na ktorých je s partnerkou. Napokon však uprednostnila anonymitu, a preto sme jej meno zmenili. „Radšej chcem zachovať súkromie rodiny,“ uvádza dôvod.

Pochádza z Oravy, no počas štúdia na Slovensku bývala v Bratislave. Tam v auguste 2020 spoznala svoju teraz už snúbenicu Emu. V hlavnom meste však spoločne vydržali len rok, potom uprednostnili odchod do krajiny, v ktorej sa im ako lesbickému páru žije jednoduchšie.

Eurobarometer z roku 2019 ukazuje, že kým na Slovensku by súhlasilo 31 percent opýtaných (čo je najmenej z celej Európskej únie), aby mali páry rovnakého pohlavia také isté práva ako heterosexuálne páry, v Dánsku je za 89 percent.

„Nikdy sme sa na Slovensku nehanbili ukazovať, že sme spolu. Bežne sme sa držali na ulici za ruku, boli sme v tomto odvážne,“ opisuje Lenka.

Podľa nej mali ako dve ženy výhodu v porovnaní s pármi gejov. „Nezažili sme žiadne násilné útoky, ale muži nás niekedy sexuálnymi narážkami obťažovali aj dvadsaťkrát denne. Vraj oni nás ‚presvedčia‘. Alebo sa pýtali, či sme nikdy nemali poriadneho chlapa, keď sme skončili spolu,“ spomína na zážitky z Bratislavy. Okoloidúce ženy niekedy prevracali oči alebo na ne dokonca vyplazili jazyk.

V Dánsku, ale aj v iných západných krajinách sa so snúbenicou cítia bezstarostnejšie. „Nikto na nás nepokrikuje, celkovo sú tam ľudia tolerantnejší.“

Inštitúcie ich na Slovensku nepodržia

Partnerky momentálne študujú v Kodani, Lenka chce získať druhý inžiniersky titul. Popritom si privyrábajú. „Neplánujeme sa vrátiť na Slovensko,“ zaznie pri zmienke o budúcnosti. „Keď sa tu vezmeme, doma bude naše manželstvo neplatné.“

Snúbenice sa už rozprávajú aj o deťoch.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie