Denník N

Premiér odhodlane bojuje s mediálnymi problémami Slovenska

Predseda vlády by si už mohol všimnúť aj také témy, ktoré neposúvajú len jeho stranu, ale aj celé Slovensko.

Autor je poslancom NR SR a tímlídrom SaS pre verejné financie

Sestričky po štyroch rokoch neúspešného vyjednávania podávajú hromadne výpovede aj pre nízke mzdy, dôchodky z prvého piliera budú nižšie, učitelia protestujú proti zníženiu rozpočtu na školstvo a Smer chce v tejto situácii navýšiť peniaze na verejný poriadok a bezpečnosť. Premiér si opäť vybral tému presne tak, ako mu to káže cynická časť pravidiel politického marketingu. Jeho tvrdenie, že utečenecké kvóty nič nevyriešia, nikto u nás nevyvráti a ani sa o to nikto nepokúša.

Čo na tom, že podľa publikácie OECD Health at a Glance 2015 je u nás miera úmrtnosti na cerebrovaskulárne choroby trikrát vyššia než vo Francúzsku a miera úmrtnosti na ischemické choroby srdca je u nás dokonca viac než deväťkrát vyššia než vo Francúzsku.

Bez väčších diskusií a záujmu premiéra u nás zomiera oproti Francúzsku ročne na tieto choroby viac ľudí než na teroristické útoky, a to nielen vo Francúzsku za tento rok, ale v celej západnej Európe a za dekádu. Hoci by sa tie čísla zbližovali, teda hoci by to aj bolo tak, že choroby vieme liečiť čoraz lepšie a hrozba terorizmu narastá, aj tak sú nekonečné diskusie o problémoch, v ktorých sa ďalej neposúvame pre Slovensko… minimálne luxusom.

Nie je ľahké rozumne sa rozhodnúť, aký podiel verejných financií dať na ochranu verejného poriadku a bezpečnosť, aký na vzdelávanie, aký na zdravotníctvo a iné oblasti. Pokúšať sa o to však musíme. Aj bez premiéra, keď má iné starosti. Celkom rozumnú pomôcku (samozrejme, že nie dokonalú) pred pár rokmi vymysleli na Inštitúte finančnej politiky.

Vzali čísla Eurostatu o tom, na aké funkcie štátu idú v jednotlivých krajinách verejné zdroje, a porovnali tie naše s priemerom krajín V4, Európskej únie a takzvaných Smart Countries, teda európskych krajín, ktoré obsadzujú najvyššie priečky v rebríčku OECD podľa kvality života. Keďže momentálne táto pomôcka (volá sa COFOG kalkulačka) aktualizovaná nie je (lebo Fico vie, kam treba dať peniaze, aj bez analýz), s asistentom sme ju vyplnili najnovšími údajmi, zohľadnili zmeny v rebríčku OECD a dospeli k zopár postrehom, ktoré sú zaujímavé aj z hľadiska dnešnej verejnej diskusie.

Tak napríklad výdavky na „Verejný poriadok a bezpečnosť“, ktoré chce momentálne vláda zvýšiť, u nás tvoria osem percent z celkových výdavkov verejných financií. Naši susedia z V4 vydávajú na túto funkciu štátu len 4,6 percenta a EÚ 3,7 percenta verejných výdavkov. No a tie európske krajiny, v ktorých sa žije podľa rebríčka OECD najlepšie, dávajú na ochranu verejného poriadku len 2,9 percenta z celkového objemu verejných financií:

 

celkove_vydavky (1)

Ešte aj keď si porovnáme podiel výdavkov na verejný poriadok na HDP, vychádza Slovensko suverénne najvyššie. To je už čo povedať, pretože celkové výdavky verejných financií majú u nás na HDP nižší podiel než u porovnávaných skupín krajín:

HDPZdroj: Eurostat (COFOG). Údaje sú za rok 2013. Smart Countries:
Švajčiarsko, Nórsko, Dánsko, Švédsko, Island, Fínsko.

Z hľadiska tej časti verejnej diskusie, do ktorej sa predseda vlády nezapája, sú tiež zaujímavé minimálne dve ďalšie porovnania.

Po prvé, občianski aktivisti sa v ostatných týždňoch dostali do polemiky s ministerstvom školstva o tom, či zaostávame vo financovaní vzdelávania za Európskou úniou. Ministerstvo tvrdilo, že nie. Vychádza to tak aj z našej tabuľky, ale vychádza z nej aj to, že za špičkovými krajinami zaostávame stále výrazne: kým Smart Countries dávajú na vzdelávanie 6,4 percenta z HDP, Slovensko dáva päť percent, teda asi o jednu pätinu menej.

Po druhé, druhá z dvoch položiek, v ktorých sme prebili všetkých vo všetkom, je zdravotníctvo. Teda sektor, v ktorom po pár rokoch opäť hrozí, že ak sa niečo neurobí s platmi, môžu umierať pacienti vo veľkom. Niekde je chyba.

Aj toto by si mohol premiér všimnúť, vystúpiť z debaty, ktorá posúva dopredu len jeho a jeho stranu, a vstúpiť do debát, ktoré majú šancu posunúť dopredu Slovensko.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie