Denník N

Pochybný export do Ruska bude preverovať štát, finančná správa trvá na tom, že nepochybila

Zničená ruská technika pri ukrajinskej obci Kamianka. Foto - TASR/AP
Zničená ruská technika pri ukrajinskej obci Kamianka. Foto – TASR/AP

Ministerstvo financií vidí chybu za pochybný slovenský export do Ruska v ministerstve hospodárstva, ktoré viedol Richard Sulík a ktoré má v kompetencii vydávať vývozné licencie. Ministerstvo hospodárstva však tvrdí, že vývozné licencie vydáva len na požiadanie a k ničomu takému nedošlo. Pochybný tovar mohli podľa tohto ministerstva odhaliť jedine colníci.

Vývoz tovarov zo Slovenska do Ruska, ktoré tam mohli končiť vo vojenských systémoch, začala preverovať finančná správa. Reagovala tak na článok Denníka N o tom, ako slovenskí colníci aj po vypuknutí vojny na Ukrajine prepúšťajú do Ruska množstvo tovaru, ktorý sa dá využiť aj pri výrobe ťažkých zbraní. Išlo napríklad o ložiská, o stroje na výrobu časti pneumatík alebo o celé motory. Dovozcovia niektorých položiek zo slovenského exportného zoznamu sa dajú prepojiť s konkrétnymi výrobcami ruskej vojenskej techniky.

Jiří Žežulka, prezident finančnej správy, ktorá má pod sebou colníkov, najprv na tlačovej konferencii trval na tom, že slovenskí colníci nepochybili. Vravel, že finančná správa je štátny orgán, ktorý môže robiť len to, čo má vo svojej kompetencii.

Žežulka argumentoval jednoduchou logikou, že kým sa nejaký konkrétny tovar alebo jeho prijímateľ nenachádzajú na sankčnom zozname a zároveň nejde o tovar dvojakého použitia, colníci ho musia do Ruska prepustiť. Podľa Žežulku odchádza zo Slovenska do Ruska po invázii len minimum tovarov. Prezident finančnej správy vyhlásil, že povoľovanie tovarov použiteľných vo vojenskej technike nie je v ich kompetencii, ale v kompetencii ministerstva hospodárstva.

Jasnejšie sa vyjadril až na Twitteri

Neskôr popoludní však už Žežulka na svojom twitterovom účte oznámil, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie