Denník N

Čo pozerať v novembri na Netflixe, HBO Max, Disney+ alebo na DAFilms

Na západe nič nové. Foto - Neflix
Na západe nič nové. Foto – Neflix

Redakčný výber z aktuálnej ponuky streamingoých televízií.

Vitalia Bella

Everything Calls for Salvation (Tutto chiede salvezza) – Netflix

Dvadsaťročný Daniele sa zobudí v nemocničnej izbe plnej cudzích ľudí a najprv si nevie spomenúť, ako sa tam ocitol. Postupne sa dozvedá, že po záchvate, pri ktorom napadol svojich rodičov, má stráviť týždeň na psychiatrii. Hoci je na začiatku presvedčený, že tam vôbec nepatrí a že je iný ako ostatní pacienti, nakoniec mu tých sedem dní pripadá ako celý život. „Dosť sa bojím vrátiť. Uvedomil som si, že tu je malá vzorka šialenstva. To skutočné šialenstvo je vonku. Každý deň trochu iné,“ hovorí. Seriál z prostredia psychiatrie nemusí byť žiadna temná ťažoba, v tomto je aj dosť humoru a lásky – aj tam, kde by ste ju možno nečakali. Vo výsledku je to hlučné, ukričané, dojímavé, silné, krásne. Seriál vznikol podľa rovnomenného románu Danieleho Mencarelliho, ktorý vychádzal zo svojich vlastných skúseností so psychickou poruchou.

Toto bude bolieť (This Is Going to Hurt) – HBO Max

Od seriálu z pôrodníckeho prostredia by ste možno čakali, že bude mimoriadne ľudský, dojímavý a plný rešpektu. Tento seriál síce je miestami veľmi dojímavý a ľudský, ale rozhodne nie na prvý pohľad. A vlastne ani na druhý. Sedemdielny seriál je vydarenou adaptáciou knižného bestselleru Adama Kaya, ktorý opísal svoje vlastné zdrvujúce začiatky v profesii pôrodníka v britskej štátnej nemocnici. Treba sa pripraviť na naturalistické zábery, litre krvi a ďalších telesných tekutín, na neľútostný čierny humor, cynizmus a nadávky, no nakoniec aj na srdcervúco dojímavé scény. Oplatí sa to sledovať aj pre výborného Bena Whishawa v hlavnej úlohe. Ozaj, kedy bude aj v slovenských seriáloch pravidlom, že gejov hrajú skutoční gejovia?

Inside Man (Netflix)

Každý z nás je potenciálnym vrahom. S touto myšlienkou sa pohrávajú autori štvordielnej britskej minisérie s prvkami trileru a detektívky. Za akých okolností môže aj kňaz spáchať smrteľný hriech? Ste naozaj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie