Denník N

Poslanec Vetrák z OĽaNO: Referendum mám rád, ale to od Smeru je paškvil

Milan Vetrák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Milan Vetrák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nebojím sa, že si pre legislatívne skratky pokazím meno, vraví poslanec OĽaNO Milan Vetrák, ktorý za ministerstvo financií do parlamentu predložil niektoré zákony ako vlastné. Podstatné podľa neho je, že pomáhajú ľuďom.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Milan Vetrák (47) je poslanec parlamentu za OĽaNO a predseda ústavno-právneho výboru. V rozhovore hovorí:

  • či Matovičovi nepomáha obchádzať legislatívne pravidlá,
  • prečo sa mu so SaS spolupracuje lepšie v opozícii,
  • ako si vysvetľuje neúspech poslancov Národnej rady v komunálnych voľbách,
  • aj prečo by Smeru nedal platiť náklady za referendum.

Patríte k málu poslancov parlamentu, ktorí zaznamenali aspoň nejaký úspech v komunálnych voľbách, zvolili vás do petržalského zastupiteľstva. Ako si vysvetľujete, že sa vám to podarilo?

Mne sa to podarilo na najnižšej úrovni, teda na úrovni mestskej časti. Táto úroveň je o tom, ako pracujete pre ľudí v najbližšom okolí. Mám obvod, kde je 16-tisíc ľudí, všetkým som dával výkaz svojej štvorročnej práce v podobe novín, dokonca som mal namiesto štyroch strán osem, lebo sa mi v období posledných štyroch rokov celkom darilo.

Boli ľudia, ktorí vraveli, že volili mňa a progresívcov. Bol som zvedavý, prečo. Vraveli, že ma poznajú a vidia, že robím, a progresívcom chceli dať šancu, lebo sú to mladí ľudia. Miestna úroveň je o vás, na tých vyšších – mesto či župa – to už nejde bez toho, aby podal výkon celý tím. Tam už som sa na rozdiel od minulých rokov nedostal.

Predseda vášho klubu Michal Šipoš neúspech známych parlamentných tvárí v komunálnych a župných voľbách komentoval slovami, že ľudia chcú, aby poslanci robili prácu v Národnej rade a aby sa lokálnej politike venovali miestni politici. Vo vašom prípade ľudia až tak nechcú, aby ste sa venovali práci v Národnej rade?

Počul som jeho výrok. Bolo by dobré zanalyzovať, prečo sa parlamentným poslancom, krížom-krážom cez celé politické spektrum, nepodarilo uspieť. Ak si to Michal Šipoš dokázal tak rýchlo zanalyzovať, tak mu gratulujem, ja som to tak rýchlo nedokázal.

Video: Poslanec Vetrák z OĽaNO: Smer by za referendum platiť nemal
(autori: Eva Štefánková, Dušan Mikušovič)

Skôr by som povedal, že to bola z jeho strany komunikačná stratégia, ako neúspech vysvetliť.

Nejaké percento by som pripísal náladám verejnosti vo vzťahu k parlamentu, ktorý je dlhodobo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie