Denník N

Zverejnili detaily o ruských zverstvách v Buči. Neboli to len spontánne útoky, ale plánovaná vyhladzovacia operácia

Telo na ulici v ukrajinskom meste Buča po odchode ruských jednotiek. (2. apríl 2022) Foto - TASR/AP
Telo na ulici v ukrajinskom meste Buča po odchode ruských jednotiek. (2. apríl 2022) Foto – TASR/AP

Dmytro Čapluhin mal dvadsať rokov a pracoval ako predavač v miestnom obchode. Keď ruskí vojaci vošli do jeho domu, v telefóne mu našli obrázky tankov. Obvinili ho z pomoci ukrajinskej armáde a oznámili mu, že musí ísť s nimi.

Dmytrova stará mama padla na kolená a prosila vojakov, nech mu neublížia. „Babka, neboj sa!“ zakričal na ňu vnuk.

Príslušníci ruskej armády ho zobrali do svojej improvizovanej centrály na neďalekej ulici. Stará mama ho už živého nikdy nevidela.

Tento príbeh je len jedným z viacerých, ktoré v čerstvo publikovanom článku prináša agentúra AP a televízna stanica PBS. Ide o doteraz najpodrobnejší opis udalostí, ktoré sa krátko po vypuknutí vojny udiali v Buči neďaleko Kyjiva.

Novinári na základe desiatok hodín kamerových záznamov, odpočutých telefonátov a 3D modelov priniesli detailný obraz z miesta, ktoré sa stalo symbolom ruských zločinov na Ukrajine.

Ich zistenia sú mimoriadne dôležité, pretože ukazujú, že z pohľadu ruskej armády nešlo „len“ o zlyhania jednotlivcov, ale o systematický teror Ukrajincov. Samotní Rusi dokonca v odpočutých telefonátoch hovoria o ich „vyčistení“.

Chýbali ľudia aj zbrane

Pri pohľade na mŕtvoly na uliciach v Buči by sa mohlo zdať, že masaker ukrajinského obyvateľstva bol spontánny. V skutočnosti bola zrejme ruská „vyhladzovacia“ operácia vopred naplánovaná.

Vďaka investigatíve amerických novinárov máme presné informácie z dňa, keď ruskí vojaci vstúpili do Buče a začali v nej s čistkou miestneho obyvateľstva.

Čo presne sa stalo? Bol tretí marec, keď si ukrajinský veterán

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie