Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Žiadny sex, kým neprestaneš jesť mäso 

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

každá a každý z nás je pre niekoho dôležitý, možno aj najdôležitejší na svete. Takisto platí, že každá a každý môže svojím počínaním prispieť k tomu, aby sa nám tu spolu žilo lepšie a aby to aspoň niekedy vyzeralo tak, že pravda a láska víťazia nad lžou a nenávisťou.

To sa dá dosiahnuť sebazdokonaľovaním, učením sa, nepredstieraným počúvaním druhých, ale aj občianskymi a spoločenskými postojmi. Tie tiež môžeme vyjadriť rôzne.

Sú ľudia, ktorí volia aktívny a verejný odpor proti neprávostiam, klamstvám, nenávisti, manipulácii. Všetci však na to nemajú povahu, chýba im odvaha či čas sa angažovať, hoci aj cítia, že by nemali byť ticho.

Postoje sa však dajú vyjadriť nielen tým, čo robíme, ale aj tým, čo nerobíme. Napríklad neminieme svoje peniaze v obchode, ktorého majiteľ šíri konšpirácie, neprídeme na omšu kazateľa hlásiaceho nenávisť a pomodlíme sa namiesto toho doma. Alebo skúsime nevysloviť zraňujúcu poznámku na adresu toho, kto nás irituje svojimi názormi.

Nižšie v tomto texte si môžete prečítať o pomerne absurdnej myšlienke, ako nastoliť zmenu v mužskom správaní tým, že im ženy odmietajú sex. Tým, samozrejme, nikoho nevyzývam na túto taktiku, ktorá je vo svojej podstate silno stereotypná. V dnešnom diele píšem aj o svadbe kráľovien krásy, o teroristke z Kansasu či o seriáli, ktorý zobrazuje osud ženy, čo utiekla z prostredia ultraortodoxných židov.


Téma týždňa: Sexuálny bojkot mužov grilujúcich klobásy

Svetová organizácia na ochranu zvierat PETA (Ľudia za etické zaobchádzanie so zvieratami) vyzvala ženy, aby mužom, ktorí jedia mäso, odopreli sex.

Konzumáciu mäsa považuje za jeden z faktorov zvyšujúcich produkciu skleníkových plynov, čo prispieva ku globálnemu otepľovaniu, a zároveň ju vníma ako neetickú. Jednoducho, „správny“ muž je prinajmenšom vegetarián, ideálne vegán.

A takto podľa textu výzvy vyzerá muž, na ktorého je zacielený sexuálny bojkot: „Všetky ich poznáme – mužov zo satelitných mestečiek s pivovými fľašami v rukách, ktorí prehadzujú kliešťami klobásy na svojich drahých plynových griloch. Títo ‚majstri opekačiek‘ veria, že môžu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Pod slnkom Jany Shemesh

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie