Denník N

Odpoveď na Oroschove nezmysly? Odluka cirkvi od štátu

Arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch. Foto – TASR
Arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch. Foto – TASR

Autorka je rektorkou VŠVU

Jedinou možnou odpoveďou na hrubé manipulatívne reči arcibiskupa Oroscha je začať verejnú diskusiu o odluke cirkvi od štátu. Občianske iniciatívy, petičné organizácie by mali začať systematicky tematizovať to, čo znamená odluka cirkvi od štátu, ako ju treba vykonať, aké ozdravné mechanizmy by odluka vo vnútri cirkvi naštartovala, aké sú príklady týchto procesov v okolitých krajinách, ktoré segmenty v cirkvi by mal štát ešte podporovať a ktoré už nie. Malo by sa začať nahlas hovoriť aj o majetkoch cirkvi, o objeme peňazí od štátu, ale aj ďalších financiách, ktoré cirkev získava najrôznejšími spôsobmi.

Taktiež som presvedčená o tom, že odlukou cirkvi od štátu sa začnú oslabovať klérofašistické sily v našom štáte, kde sa neraz veľmi perfídnym spôsobom kombinuje štátna moc s mocou cirkevnou. Nevymedzenie sa cirkvi voči slovenskému štátu, voči rozhodnutiam Jozefa Tisa a celej klérofašistickej kliky tej doby je stigmou na strane katolíckej cirkvi, ktorú Tiso oficiálne reprezentoval.

Som zároveň presvedčená o tom, že odlukou cirkvi od štátu by sa v mnohých prípadoch naštartovala aj obroda veriacich v tom, že by v kostoloch vyžadovali od svojich farárov intelektuálne hlbšie kázne, s vyššou mierou poznania a múdrosti, nielen poučovania a súdenia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie