Denník N

Zmajkovičová nebude kandidovať, skončil aj Martvoň, Kolesík však nie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 22:05 – Smer do volieb povedú Fico, Kaliňák, Pellegrini, Kažimír, Maďarič, Žiga, Lajčák, Raši, Počiatek a Richter.

Renáta Zmajkovičová je po Pavlovi Paškovi ďalšou významnou političkou Smeru, ktorá nebude na kandidátke vládnej strany. Oznámila to na svojom Facebooku. Je to moje vlastné rozhodnutie,“ napísala.

Smer večer zverejnil prvých niekoľko desiatok mien na kandidátke, ktorú schválilo predsedníctvo. Premiér Robert Fico povedal, že Paška aj Zmajkovičová mu sami oznámili, že nebudú kandidovať, a tým to považuje za vybavené.

Neodpovedal na otázku, či bude Paška ako naposledy moderovať snem Smeru, ktorý sa uskutoční v sobotu. To je vnútorná záležitosť strany Smer, nechápem, prečo vás trápia takéto veci.“

Potvrdil však, že ani on si nepredstavuje Pašku na poste ministra zahraničných vecí, ako to on vyhlásil tento týždeň.

Video: Ministerské chúťky Pavla Pašku Fica nenadchli
Autor: Martina Pažitková

Je pre mňa cťou a potešením, že sa rozhodol s nami spolupracovať Miro Lajčák, pretože to je špičkový diplomat s veľkým renomé. Nepatrím medzi ľudí, ktorí delia medvediu kožu, pokiaľ medveď ešte behá po lese. Ja len môžem povedať, že Miro Lajčák je pre nás absolútnou jednotkou, pokiaľ ide o zahraničnú politiku. S takýmto menom sa nedá hazardovať,“ odpovedal premiér na Paškove ambície. Paška však podľa neho zostáva podpredsedom strany a zopakoval, že ľudia si nepamätajú, že to bol práve Paška, kto zintegroval ľavicové strany do Smeru.

Zmajkovičová bola predsedníčkou dozornej rady piešťanskej nemocnice, ktorá nakúpila predražený CT prístroj. Po škandále na konci minulého roka odstúpila z funkcie podpredsedníčky parlamentu. Paška zakrátko skončil ako predseda Národnej rady. Zmajkovičová bola pred štyrmi rokmi na kandidátke číslo 12, Paška číslo 2.

N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Martvoň sa spoliehal na počet zákonov

Poslanci strany ešte popoludní nevedeli, či budú na kandidátke, viacerí boli nervózni.

„Či budem, kde, neviem. Dnes sa to dozviem. Každý pociťuje mravčenie v žalúdku, ako to dopadne,“ povedal poslanec Smeru Anton Martvoň.

„Myslím, že ja aj s kolegom Brixim sme štyri roky poctivo robili, máme z poslancov asi najviac schválených zákonov,“ hovorí. Naposledy kandidoval z miesta 72 a považoval by za ocenenie svojej práce, keby bol teraz vyššie.

Považoval za bežné, že poslanci nevedia, či budú na kandidátke, a dozvedia sa to až z médií. Martvoň však nakoniec na kandidátke nebude, Fico nevysvetlil prečo. Otto Brixi aj Andrej Kolesík svoje miesta majú.

Sú rôzne kritériá, ktoré hodnotia prácu. Treba dať priestor ďalším novým tváram. Taký je politický život, je to možno pre niekoho aj tvrdšia realita, ale taký je politický život,“ hovoril Fico. Povedal, že ako nová tvár bude na kandidátke číslo 25 Erik Tomáš.

Ako ďalšie nové tváre, ktoré kandidujú prvýkrát, Fico označil vedúcu služobného úradu ministerstva vnútra Denisu Satovú, prešovského župana Petra Chudíka, podpredsedu košickej župy Emila Ďurovčíka, štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú, štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Vojtecha Ferenca a štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Rastislava Chovanca.

Do parlamentu kandiduje aj Ján Kvorka, ktorý bol toto volebné obdobie mimo, pretože ho vyšetrovali pre podozrenie z vydierania. Fico povedal, že podozrenia sa nepotvrdili, je nevinný a nevidí dôvod, aby nekandidoval.

Tento poslanecký klub, ktorý vznikne, bude maximálne stabilný. Bude to klub, ktorý bude zabezpečovať Národnej rade politickú stabilitu,“ dúfa Fico.

V zozname nie sú štyria ministri – Viliam Čislák, Vazil Hudák, Tomáš Borec a Juraj Draxler, o ktorého vstupe do Smeru sa v poslednom čase špekulovalo. Sú to ľudia, ktorí prišli z nestraníckeho prostredia a chcú si to zachovať. Ale veľmi radi s nimi budeme spolupracovať,“ povedal premiér.

CT kauza? Nič podstatné

Kandidovať do parlamentu už nebude okresný predseda z Hlohovca Ivan Varga, zdôvodňuje to vekom a zdravotným stavom. Cez deň ešte hovoril, že Zmajkovičová na kandidátku patrí. Ja si myslím, že by mala byť. Prečo nie? CT kauza? Prieskum nepreukázal nič podstatné.“

Robert Fico na tlačovej besede odmietol odpovedať na otázky Denníka N, či bude na kandidátke aj okresný predseda v Dunajskej Strede Richard Kmeť, ktorý figuruje v škandále so zamieňaním ornej pôdy za krémy a granuly.

Už len vaša otázka svedčí o tom, že máte pripravenú odpoveď, takže moje odpovede nepotrebujete,“ povedal Fico. Musím si prejsť celú kandidátku, pozrite si ju aj vy,“ reagoval na rovnakú otázku televízie Markíza. Celú kandidátku Smer zatiaľ nezverejnil.

Za dobré miesto považujú poslanci to do čísla 80. Dnes má Smer v parlamente 83 poslancov. Ak by strana išla do vlády, aj miesto do čísla 100 môže znamenať vstup do parlamentu, pretože veľa zvolených lídrov nastúpi do vlády a v parlamente tak uvoľnia miesto náhradníkom.

N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Kandidátka strany:

1. Robert Fico
2. Robert Kaliňák
3. Peter Pellegrini
4. Peter Kažimír
5. Marek Maďarič
6. Peter Žiga
7. Miroslav Lajčák
8. Richard Raši
9. Ján Počiatek
10. Ján Richter
11. Juraj Blanár
12. Martin Glváč
13. Jaroslav Baška
14. Jana Laššáková
15. Ľubomír Vážny
16. Ľubomír Jahnátek
17. prešovský župan Peter Chudík (na kandidátke je prvýkrát)
18. Tibor Glenda
19. Stanislav Kubánek
20. Vladimír Faič
21. Dušan Čaplovič
22. Ján Podmanický
23. Viktor Stromček
24. Róbert Madej
25. Erik Tomáš
26. Miroslav Číž
27. Igor Federič
28. Igor Choma
29. Denisa Saková – vedúca služobného úradu na ministerstve vnútra, kandiduje prvýkrát
30. Dušan Galis
31. Marián Saloň
32. Pavol Pavlis
33. Ladislav Kamenický
34. Dušan Muňko
35. Maroš Kondrót
36. Dušan Jarjabek
37. Jozef Valocký
38. Luboš Blaha
39. Ľuboš Petrák
40. Richard Puci
41. Lubomír Želiezka
42. Vladimír Matejíčka
43. Ján Senko
44. Jana Vaľová
45. Dušan Bublavý
46. Monika Jankovská – štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, na kandidátke je prvýkrát
47. Vojtech Ferenc, kandiduje prvýkrát, štátny tajomník ministerstva životného prostredia
48. Branislav Ondruš
49. Jozef Burian
50. Jozef Buček
51. Emil Ďurovčík (košický vicežupan, kandiduje prvýkrát)
52. Pavol Goga
53. Ján Kvorka
54. Mária Janíková
55. Peter Šuca
56. Boris Susko
57. Rastislav Chovanec (štátny tajomník ministerstva hospodárstva, kandiduje prvýkrát)
58. Michal Bagačka
59. Augustín Hambálek
60. Peter Náhlik

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie