Denník N

Kšefty Ficovho bývalého suseda s pozemkami boli podľa polície v poriadku

Pozemky pri Ivanke pri Dunaji, ktoré sa vďaka aktivite Petra Sýkoru stali lukratívnymi. Foto N - Tomáš Benedikovič.
Pozemky pri Ivanke pri Dunaji, ktoré sa vďaka aktivite Petra Sýkoru stali lukratívnymi. Foto N – Tomáš Benedikovič.

Peter Sýkora so svojimi vybavovačmi získali od Slovenského pozemkového fondu ďalšie lukratívne pozemky v okolí Bratislavy. Polícia prešetrovanie jeho praktík zmietla s tým, že nič trestné nerobí.

Bývalý sused Roberta Fica a podnikateľ Peter Sýkora sa už nemusí obávať, že polícia prekazí jeho plány s lukratívnymi pozemkami neďaleko bratislavského letiska, ktoré získal cez sieť vybavovačov od Slovenského pozemkového fondu. Polícia odmietla trestné oznámenie s tým, že sa ničoho trestného nedopúšťa. Na pozemkoch má vzniknúť obrovský sklad so záchytným parkoviskom pre Bratislavu.

Prípad sa podobá škandálu Veľký Slavkov z čias prvej Ficovej vlády. Ľudia blízki Vladimírovi Mečiarovi vtedy lacno získali od reštituentov pozemky v Tatrách. Fico donútil odstúpiť vtedajšieho ministra pôdohospodárstva za HZDS Miroslava Jureňu a vedenie fondu. Pri Sýkorovi mlčal.

Server aktuality.sk v utorok upozornil, že Sýkorovi a jeho ľuďom sa na pozemkovom fonde pod vedením nominantov Smeru stále darí. V okolí Bratislavy získali ďalšie desiatky hektárov pôdy, sú v Rovinke, Kráľovej pri Senci, na Nových Košariskách či v Chorvátskom Grobe. Do kšeftov je zapletená aj Sýkorova matka Eva. Na pozemkoch môžu vďaka stavebnému boomu zarobiť milióny eur.

Pozemky pri Ivanke pri Dunaji. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pozemky pri Ivanke pri Dunaji. Foto N – Tomáš Benedikovič

Policajt uveril fondu

Praktiky Sýkoru začala polícia preverovať po tom, ako Denník N v apríli napísal, že sa jeho ľudia cez reštitúcie dostali k pozemkom, o ktorých vydanie sa roky márne pokúšali reštituenti. Veci sa pohli až vďaka vybavovačom, pozemkový fond dokázal vydať pôdu počas niekoľkých týždňov.

Sýkorovi ľudia sa takto dostali k viac ako 65 hektárom pôdy v Ivanke pri Dunaji, blízko bratislavského letiska. Fond tvrdil, že je štandardné, ak im pôdu vydával iba na tomto lukratívnom mieste, ktorá presne zapadá do plánov postaviť veľký sklad a záchytné parkovisko. Pôdu získali počas jedného roka cez 22 zmlúv, týkali sa vyše 60 reštituentov.

Zreštituovanú pôdu vzápätí previedli na firmu Logistic Park, ktorej konateľom je Sýkora. Tá obratom dosiahla , že sa na pozemkoch – dovtedy poľnohospodárskych – povolila výstavba, čím niekoľkonásobne stúpla ich cena. Reštituenti dostávali za štvorcový meter pár desiatok centov. Sýkora tvrdil, že zákony neporušuje. Ako sa dozvedel, ktorých reštituentov osloviť, v apríli nevysvetlil.

Aj keď sa reštituenti cítili podvedení, polícia v praktikách Sýkoru a jeho vybavovačov nič protiprávne nenašla. Vyšetrovateľ kriminálneho odboru na okresnej polícii Bratislava I Richard Fica trestné oznámenie odmietol 29. októbra. Tvrdí, že nie je dôvod na začatie trestného stíhania ani na postup podľa Trestného poriadku“.
Prípad sa mu dostal na stôl po tom, ako ho generálna prokuratúra posunula bratislavskej krajskej prokuratúre a tá zas vyšetrovateľovi.

Z uznesenia, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že ho presvedčili najmä argumenty Slovenského pozemkového fondu, ktorý podľa neho postupoval podľa zákona a nikoho nezvýhodňoval. Pozemkový fond ovládajú nominanti Smeru – riaditeľka Gabriela Matečná a jej zástupca Róbert Poloni.

Pozemkový fond vyšetrovateľovi napísal, že neeviduje v evidencii reštitučných zmlúv oprávnenú osobu alebo postupníka zo zmluvy o postúpení pohľadávky Ing. Petra Sýkoru“. Na viacerých zmluvách fondu zverejnených v centrálnom registri sa pritom spomína Sýkora ako človek, ktorý s reštituentmi uzatváral zmluvy o prevode ich nárokov. Tie ďalej previedol na svojich vybavovačov, ktorí potom podpisovali zmluvy s pozemkovým fondom o vydaní konkrétneho pozemku hneď pri starej ceste na Senec, neďaleko letiska M. R. Štefánika.

Viacerí reštituenti Denníku N hovorili, že keby vedeli, aký lukratívny pozemok fond vydá, svoje nároky by za tak málo peňazí nikdy na sýkorovcov“ nepreviedli.

Fond netuší o škodách

Fond pred vyšetrovateľom obhajoval zmluvy so Sýkorovými vybavovačmi aj tým, že v súvislosti s nimi neeviduje žiadny škodový prípad v súvislosti s neoprávneným konaním, prípadne porušením predpisov fondu“.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek zo Smeru v apríli po prečítaní si článku v Denníku N inicioval rýchlu zmenu zákona, aby vybavovačov z pozemkového fondu vyhnal. So špekulatívnymi reštitúciami sa nestotožňujem,“ vyhlásil. Od 1. júla 2015 už nie je možné postúpiť reštitučný nárok na tretie osoby. Podľa aktuality.sk Sýkorovi ľudia podpísali viacero zmlúv s reštituentmi ešte dva dni pred týmto dátumom.

Keď Fico býval v paneláku na Dlhých dieloch, Sýkora žil o dve poschodia pod ním. Podnikateľ hovoril, že s predsedom vlády ani so Smerom nič nemá. Skutočný vlastník firmy Logistic Park, ktorá zarobí na pozemkoch pri letisku, je utajený. Spoločnosť ovláda schránková firma zo Spojených arabských emirátov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie