Denník N

Zamaskoval sa za Afganca a prišiel do Európy: Mnohí utečenci prvý raz videli more, ich strach nemôžeme pochopiť

Matthieu Aikins. Foto - Kiana Hayeri
Matthieu Aikins. Foto – Kiana Hayeri

Keď sa v roku 2016 jeho kamarát rozhodol opustiť Afganistan a dostať sa s pomocou prevádzačov do Európy, prezliekol sa kanadsko-americký novinár Matthieu Aikins za utečenca a na cestu sa vydal s ním. Ich púť trvala štyri mesiace, viedla cez Turecko, Stredozemné more i obávaný grécky tábor Moria.

„Múry ľudí nezastavia pred tým, aby prechádzali na druhú stranu. Iba vytvárajú väčší nelegálny, kriminálny priemysel. Politici a prevádzači sú v podstate len dve strany jednej mince,“ hovorí Aikins, ktorý o svojej ceste s afganskými utečencami napísal reportážnu knihu.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • prečo sa rozhodol prezliecť za utečenca a vydať sa na nebezpečnú cestu s kamarátom,
  • aký to bol pocit plaviť sa s utečencami v nafukovacom člne a nevedieť, či cestu všetci prežijú,
  • nakoľko je pri príbehu, kde je novinár sám jeho súčasťou, namieste uvažovať o novinárskej nestrannosti,
  • do akej miery sa dajú jeho svedectvá považovať za autentické
  • a ako ho celá skúsenosť zmenila.

V roku 2016 zomrelo na stredozemnej migračnej trase podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu viac než päťtisíc ľudí. Európske hranice sa pre migrantov a utečencov v tom čase opäť zatvorili, na ceste z Blízkeho východu do Európy hrozila smrť na vode i na súši, podmienky v táboroch boli otrasné. Prečo by si niekto vybral, že toto peklo dobrovoľne absolvuje, i keď nemusí?

Na začiatku bola pre mňa hlavným dôvodom novinárčina. Príbeh o tom, čo sa deje na hraniciach Európy, bol veľmi dôležitý, verejnosť si zaslúžila dozvedieť sa viac. A najlepší spôsob, akým môže novinár získať informácie, je z prvej ruky – keď veci vidí na vlastné oči a počuje na vlastné uši.

Z Afganistanu sa vtedy rozhodol odísť aj jeden z mojich najlepších priateľov, z čoho sa stal druhý dôvod, prečo som sa na túto cestu rozhodol vydať. Chcel som ísť s ním a o jeho príbehu napísať. A ako sme postupovali, tento druhý dôvod sa pre mňa stával stále dôležitejším. Niekoľkokrát som sa ocitol v situácii, keď bolo veľmi náročné vybrať si medzi tým, aby som zostal pozorovateľom a nestal sa aktívnym účastníkom, ktorý pomáha svojmu priateľovi i ďalším. Oddeliť seba samého od príbehu bolo stále náročnejšie.

K výzvam, ktoré cesta predstavovala z novinárskeho uhla pohľadu, sa ešte dostaneme, rada by som však ešte na začiatok uviedla, čo presne sa v roku 2016 dialo vo svete. Medzinárodná situácia bola veľmi špecifická – v roku 2015 do Európskej únie prišlo viac než milión ľudí, následne sa však hranice opäť zatvorili. Aká bola situácia v Afganistane? Prečo sa váš priateľ a kolega, ktorý v knihe vystupuje pod menom Omar, rozhodol odísť práve vtedy?

Omar vyrástol v exile, v Pakistane a Iráne, ako dieťa utečencov. Jeho rodina patrila k obrovskej skupine Afgancov, ktorí si plní nádeje do budúcnosti, novej éry demokracie a mieru, v roku 2001 vrátili domov. Ale ako sa situácia v krajine zhoršovala, podobne ako mnohí iní Afganci, aj Omar stratil nádej.

Obdobie okolo roku 2016 bolo momentom, keď americké jednotky a jednotky NATO z Afganistanu odchádzali, násilie sa stupňovalo, ekonomická situácia sa zhoršovala a stále viac Afgancov krajinu opúšťalo. Omar pracoval pre NATO a medzinárodné sily ako tlmočník, mal mať teda možnosť získať víza do Spojených štátov. Pre byrokratické prekážky a odklady však musel krajinu nakoniec opustiť ilegálne, s prevádzačmi ako utečenec. A keď sa pozriete na to, čo sa stalo vlani – kolaps vlády, príchod Talibanu – zdá sa, že sa v tej chvíli rozhodol správne.

Na cestu z Kábulu ste vyrazili v lete 2016. Aký bol vtedy váš plán? Mal vôbec nejaké geografické či časové kontúry?

Náš plán sa neustále menil, čo samo osebe predstavovalo problém. Utečencom sa to deje neustále – žijete v obrovskej neistote, pretože jedny dvere sa zatvárajú a iné otvárajú. Aj my sme teda prešli mnohými rôznymi scenármi a cesta nám trvala dlhšie, než sme čakali.

V zásade bol však Omarov plán jednoduchý:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Migrácia

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie