Denník N

Ženy mlčali a iní z toho mali výhodu, hovorí o sexuálnom škandále vo Švédskej akadémii spisovateľka Matilda Voss Gustavsson

Kniha Klub od švédskej autorky Matildy Voss Gustavsson vyšla vo vydavateľstve Absynt. Foto - Thron Ullberg
Kniha Klub od švédskej autorky Matildy Voss Gustavsson vyšla vo vydavateľstve Absynt. Foto – Thron Ullberg

„Jean-Claude Arnault sa snažil prekaziť sny o umeleckej kariére mnohým mladým ženám. Vedel o tom, aké majú slabiny, aké sú zraniteľné. Vedel, čo tie ženy prežívali, ako sa na svoju kariéru pozerali, vedel o ich motiváciách. Problém však bol, že Arnault im vedel pomôcť, ale zároveň ich vedel aj zničiť,“ hovorí švédska novinárka Matilda Voss Gustavsson.

Napísala knihu Klub (vyd. Absynt) o Francúzovi, ktorý bol v centre škandálov okolo sexuálneho zneužívania a finančných trestných činov poškodzujúcich povesť Švédskej akadémie. Tá pre to v roku 2018 neudelila Nobelovu cenu za literatúru.

So švédskou novinárkou a spisovateľkou sa rozprávame aj o tom:

  • ako sa k obvineniam postavila Arnaultova manželka, uznávaná spisovateľka Katarina Frostensonová;
  • prečo boli niektoré Arnaultove obete naivné a ďalej ho vyhľadávali;
  • ako ženy napadnuté Arnaultom ovplyvnilo zistenie, že neboli jediné z jeho obetí;
  • aký vplyv na sexuálny škandál vo Švédsku malo hnutie MeToo.

Hlavnou postavou vašej knihy Klub je Francúz Jean-Claude Arnault, ktorého obvinili desiatky žien zo sexuálneho útoku či znásilnenia. Takmer na začiatku vašej knihy píšete, že dokázal svojím správaním nakaziť okolie, získať si mnohých na svoju stranu, presvedčiť viacerých o svojich kvalitách. Aký to bol človek? Bol manipulatívny, agresívny, vypočítavý? Bol narcista? Patologický klamár? 

Jean-Claude Arnault bol mimoriadne charizmatický. Bol veľmi spoločenský. Keď prišiel do Štokholmu, dokázal sám seba prezentovať ako osobu, ktorou v skutočnosti nebol, ale ktorou chcel byť. Hovoril, že zohral veľmi dôležitú úlohu počas protestov v roku 1968 vo Francúzsku alebo že bol súčasťou francúzskej novej vlny.

Ale nebola to pravda.

Áno, všetko to bolo klamstvo. Jean-Claude Arnault bol len elektrikár z Marseille. Príbehy, ktoré o sebe rozprával, minulosť, ktorú so sebou spájal, to všetko bolo veľmi zaujímavé. Treba si uvedomiť, že Švédsko bolo v 60. rokoch len malou krajinou niekde na severe Európy. Takže sa veľmi rýchlo stal dôležitou postavou kultúrneho života. Arnault chcel byť celý život umelcom. Pokúšal sa byť fotografom, tvorcom filmu, skúšal prácu v divadle. Ale v skutočnosti v žiadnej umeleckej oblasti neuspel. Podľa mňa je v tom obrovská irónia, pretože neskôr, keď sa medzi švédskou kultúrnou elitou stal vplyvnou persónou, snažil sa prekaziť sny o umeleckej kariére mnohým mladým ženám. Vedel o tom, aké majú takéto osoby slabiny, akí sú mladí ľudia zraniteľní a túžia stať sa slávnymi a preraziť v kultúrnom svete. Vedel, čo tie ženy prežívali, ako sa na svoju kariéru pozerali, vedel o ich motiváciách. Problém bol, že Arnault im vedel pomôcť, ale zároveň ich vedel aj zničiť.

Centrom kultúrnej scény v Štokholme bolo Fórum – klub, ktorý založil Arnault so svojou manželkou Katarinou Frostensonovou. Fórum ste sama navštívili. Ako na vás toto miesto zapôsobilo?

Bolo to veľmi divné. Išla som tam v čase, keď som už pracovala na článku o Arnaultovi. Fórum sa nachádzalo v podzemí. Keď som kráčala do tých priestorov dole schodmi, Arnault tam stál v hlúčiku priateľov a videl ma, ako tam prichádzam s kamarátkou. A práve v tej chvíli veľmi nahlas povedal – aha, pozrite, prichádzajú dievčatá. Bola som šokovaná. Veď to bolo očividné, že sme dievčatá a že prichádzame. Neskôr som si uvedomila, že to bola súčasť jeho správania – byť centrom pozornosti. Bola to zároveň jeho maska, za ktorú ukrýval svoje nevhodné spôsoby a omnoho horšie prejavy – dotyky žien, sexuálne útoky, znásilnenia.

Arnaultova manželka musela byť často svedkom toho, ako sa Arnault správa k ostatným ženám. Musela vidieť a hlavne vedieť, čo jej muž robí, pretože svoje nevhodné správanie prejavoval aj na verejnosti. Aká bola Katarina Frostenson osoba?

Rozmýšľala som o nej mnoho rokov. Som presvedčená, že je v prvom rade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie