Denník N

Vývoj bojov (256. deň): Porážka Rusov pri Vuhledare je ešte vážnejšia, ako sa zdalo v piatok

Mobilizovaní ruskí vojaci. Foto - ruská armáda
Mobilizovaní ruskí vojaci. Foto – ruská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ruskí vojnoví spravodajcovia referujú o zlyhaní pri Pavlivke, niektorí volajú po zásahu prokuratúry.
  • Pred Bachmutom sa zomiera ďalej, ale front stojí.
  • Pri Chersone sa stále čaká na rozuzlenie.
  • Ruské letectvo podľa britskej rozviedky vzdušnú nadvládu nezíska.
  • Mapa dňa – Pavlivka.
  • Videá dňa – boje pri Pavlivke na viacero spôsobov; Ako vyzerá Bachmut z ukrajinských a ruských kamier; kultúrnej produkcii pre mobilizovaných trčí slama z topánok; ulice Chersonu; ako útočí Javelin; úspešné nálety ruských dronov.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 6. novembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Ruskí vojnoví spravodajcovia referujú o zlyhaní pri Pavlivke, niektorí volajú po zásahu prokuratúry. Piatková časť vývoja bojov sa venovala udalostiam pri doteraz neznámej dedine Pavlivka, cez ktorú sa Rusi snažili preraziť k dôležitému mestečku Vuhledar v Doneckej oblasti.

O prebiehajúcej bitke sme priebežne informovali počas celého týždňa. Nedá sa vylúčiť, že časom sa situácia v oblasti zmení v prospech Rusov (Pavlivku už raz mali, ale stratili ju koncom júna po ukrajinskom protiútoku), ale dnes ju vykresľujú v najhorších možných farbách a tí odvážnejší volajú po vysokopostavených hlavách. Konkrétne generála Rustama Muradova.

Aj doteraz ruská armáda podnikala neúspešné útoky, ale verejný hnev na jej veliteľov dopadal po ukrajinských ofenzívach pri Iziume a v Chersonskej oblasti. Teraz asi prvýkrát prišla takáto ostrá reakcia po neúspešnom pokuse o útok.

Kedy sa začal, ako prebiehal a ako sa skončil. Podľa dostupných informácií sa útok začal predminulý víkend. Ruským jednotkám sa spočiatku naozaj podarilo postúpiť. Svedčí o tom emotívne video, ktoré natočil veliteľ malej obkľúčenej ukrajinskej jednotky. Vzniklo 1. novembra a dojatý vojak sa očividne lúčil so životom. Jeho osud nie je známy, podľa sprievodného textu sa týmto mužom podarilo prebiť z ruského zovretia:

Potom sa však veci pre Rusov začali dramaticky zhoršovať. Sami tvrdia, že Ukrajinci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie