Denník N

Elektronické diaľničné známky sa už dajú kúpiť. Na pumpe, cez web či telefón

Foto - TASR
Foto – TASR

Nálepky na sklo auta budú platiť už len do konca januára.

Na budúci rok budú platiť elektronické diaľničné známky, štát v utorok rozbehol ich predaj. Pozrite sa, ako má platba po novom za spoplatnené úseky fungovať.

Čo sa mení v predaji?

Slovenské diaľničné známky zostanú ročné, mesačné a desaťdňové, nezmenia sa ani ich ceny: ročná bude za 50 eur, mesačná za 14 eur a desaťdňová za 10 eur.

Ak sa rozhodnete si známku kúpiť na benzínke, nadiktujete pumpárovi údaje o svojom aute. Ten ich zadá do systému, kde bude zachytená informácia o poznávacej značke auta a nálepka, ktorú pre ňu šofér kúpil. Pumpár vám vydá bloček o kúpe známky.

Známka na budúci rok sa dá kúpiť aj bez návštevy čerpačky – cez internet a telefón. Štátna Národná diaľničná spoločnosť hovorí, že služby budú nabiehať postupne, od utorka 17.00 h mala byť funkčná kúpa cez internet na stránke www.eznamka.sk.

Po deviatej mal nabiehať predaj elektronických nálepiek na pumpách či cez telefón – najprv len pre systémy Android, až o pár dní pre ostatné. Žiadne špeciálne poplatky neplatíte.

Dokedy čo platí?

Ak si budete kupovať nálepku ešte pre tohtoročnú vianočnú jazdu domov, budete potrebovať klasickú nálepku. Platnosť ročnej nálepky na sklo auta na tento rok vyprší posledný januárový deň roku 2016.

V januári sa už budú dať kúpiť iba elektronické nálepky. 

Čo prinesie novinka

  • Nový systém dodáva a bude sa oň starať firma SkyToll.
  • Za 8 rokov má na e-známkach zinkasovať asi 14 miliónov eur, ďalšie peniaze môže získať, ak bude chcieť štát systém od firmy odkúpiť.
  • Štát hovorí, že takýto systém bude lacnejší než systém tradičných nálepiek.
  • V Rakúsku sa rozhodli, že systém elektronických známok tiež zavedú, bude sa dať zaplatiť iba cez mobil či internet. Zdá sa im neefektívne priniesť systém aj na čerpačky len preto, aby šoféri nemuseli zoškrabávať nálepky z auta.

V ten mesiac však budú môcť na diaľniciach jazdiť autá s klasickou či elektronickou  nálepkou. Od februára už budú môcť byť na spoplatnených úsekoch len šoféri, ktorí majú e-nálepku.

Pôvodne štát uvažoval, že nové nálepky začne predávať až v januári 2016. Hovorilo sa tiež o tom, že by mali popri nich ako alternatíva fungovať niekoľko mesiacov tradičné nálepky.

Bude problém ju kúpiť na pumpe?

Zvyk chodiť s istotou na čerpačku  s očakávaním, že tam majú diaľničné nálepky, sa nemusí vyplatiť. Benzíniek, ktoré ich budú ponúkať, je totiž o čosi menej, než ich predávalo tradičné nálepky.

Presné rozdiely v počtoch zatiaľ nie sú známe. Špeciálnu pozornosť preto treba venovať tomu, či je tá-ktorá čerpačka označená ako predajné miesto e-známky.

Problém to teoreticky môže byť pre zahraničných šoférov. Šéf Autoklubu SR Štefan Mihálik upozorňuje, že nemá informáciu o tom, kde by si zahraniční šoféri na nejakom stabilnom mieste mohli kúpiť našu diaľničnú známku ešte u nich doma pred cestou.

Túto možnosť zrejme majú len cez spomínaný internet či mobil.

Štát upokojuje, že e-nálepku sa celkom určite bude dať kúpiť na každom hraničnom priechode. Tvrdí, že ak sa ju nepodarí zohnať hneď, ako vyrazíte na diaľnicu, až tak veľmi to neprekáža.

Až večer sa spárujú údaje, ktoré zachytia kamery o poznávacích číslach, s údajmi v databáze o predaných diaľničných známkach. Ak sa ukáže, že auto s tou-ktorou „ŠPZ-kou“ cestovalo po diaľnici ako čierny pasažier, majú poslať majiteľovi pokutu.

Odhalia kamery, či ste zaplatili?

Štát tvrdí, že automatické kamerové kontroly zaistia takmer 100-percentnú kontrolu čiernych pasažierov. Opierajú sa o 24 kamier a dopĺňať ich má šesť pohyblivých posádok.

Extra bonus núkajú diaľničiari na štart nového systému. V čase, keď budú fungovať popri sebe tradičné aj nové známky, čiže v januári budúceho roka, sa automatické pokuty ani posielať nebudú.

Napriek tomu si diaľničiari nemyslia, že by sa tak prípadní špekulanti mohli ako „čierni pasažieri“ vracať z vianočných sviatkov beztrestne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Diaľničné známky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie