Denník N

Týždeň v zdraví: Poznáte najčastejšie mýty o duševných poruchách? Viete, čo všetko neviete o orgazme?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára. V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • v čom sa mýlia najčastejšie mýty o duševných poruchách,
  • čo všetko možno neviete o orgazme,
  • ako neuróny v mozgu riadia chuť na sladké a tučné.

Najčastejšie mýty o duševných poruchách

Tabuizovanie, mýtizovanie či dokonca démonizovanie duševných porúch sprevádza ľudstvo od nepamäti a ani moderná psychológia či psychiatria tieto neduhy zatiaľ nedokázala eliminovať. Pretože je to zrejme v našej ľudskej prapodstate: to, čoho sa bojíme, čo nepoznáme, dávame nabok, vytesňujeme a pomáhame si všetkými možnými prostriedkami, aby sme presvedčili samých seba, že robíme správnu vec.

Našťastie žijeme v časoch, keď sa mentálne zdravie a duševná pohoda postupne stávajú pre čoraz viac ľudí bežnými súčasťami povedomia o komplexnom ľudskom zdraví. Čím viac overených, faktických informácií máme, tým menej by sme mali dopustiť, aby falošná paleta prifarbovala náš pohľad na svet duševného zdravia. Stále však pretrváva pomerne vysoká miera stigmatizácie a faktom je, že počas pandémie dostalo naše duševné zdravie poriadnu nakladačku.

Poďme spolu zbúrať najčastejšie mýty spojené s duševným zdravím.

Problémy duševného zdravie nie sú bežné

Opak je pravdou, už pred pandémiou bolo toto tvrdenie mimo kurtu a dnes je hádam ďalej od pravdy ako kedykoľvek predtým. Už v roku 2001 WHO predpokladala, že „jeden zo štyroch ľudí na svete bude v určitom bode svojho života postihnutý duševnou alebo neurologickou poruchou“. Dnes WHO zaraďuje duševné poruchy medzi hlavné globálne príčiny zlého zdravia a invalidity.

Panické ataky môžu byť smrteľné

Nepríjemné záchvaty paniky človeka doslova prepadnú a zaskočia, no nie sú priamo smrteľné. Človek zachvátený panikou má však vyššie riziko, že dôjde k úrazu, preto je dôležité nájsť bezpečné miesto, kde sa panika dá bez ujmy rozdýchať a zvládnuť.

Ľudia s poruchami duševného zdravia nemôžu pracovať

Väčšina ľudí s problémami duševného zdravia môže byť produktívna rovnako ako ostatní ľudia – s výnimkou obzvlášť ťažkých stavov znemožňujúcich vykonávať pravidelnú prácu. Miera zamestnanosti, samozrejme, klesá so zvyšujúcou sa závažnosťou duševných chorôb. Neznamená to však, že všetci ľudia s problémami duševného zdravia sú nezamestnateľní alebo si nedokážu udržať prácu.

Problémy duševného zdravia sú prejavom slabosti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie